Ще успее ли Кръстова гора да влезе в ТОП3 на „Чудесата на България“?

26
Добави коментар
naskoki
naskoki

Чудото Кръстова гора набира скорост за класацията Топ 3 на Чудесата на България. Гласуването за материалното и нематериалното ни наследство за ЮНЕСКО е организирано от вестник Стандарт.

Най- харесваните от читателите Чудеса в първата тройка са Белоградчишките скали и пещерата Магура със 71% от гласуването, Велико Търново с 53 на сто и крепостта Баба Вида с 51%.

Само на седем пункта след Баба Вида е Кръстова гора с 44 на сто от читателския вот. 

Кръстова гора е едно от местата по света, което Господ използва за връзка със земните хора, твърдят в манастира „Света Троица“. Чудотворният кът е в самото сърце на Родопите и се намира на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив. Според легендите тук някъде е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Реликвата е била в „Света Троица“ до XVII век, когато манастирът е разрушен от турците. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в една от близките пещери. Той обаче не е открит и до днес. Според друга легенда Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден. Всички предания и легенди показват, че тук е един от енергийните центрове на България.

На 5 юли „Стандарт“ даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.

Гласуването тече на сайта „Чудесата на България“ www.bgchudesa.com . Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство и ще продължи до края на септември, пише standartnews.com