Инсталация на Windows от USB флаш или SD карта без усложнения

6
Добави коментар
Linderman
Linderman

Тъй като реших да си преинстална PC-то и поради факта, че не ми се занимаваше да записвам DVD-та реших да потърся елегантно решение за създаване на бутваща флашка/SD карта, която пък сама по себе си е единствения начин да си преинсталирате нетбука например. Много бързо се оказа, че има такова при това почти без използването на допълнителен софтуер за подготовката на флашката/SD картата и записване на имидж файла върху и . Благодаря на Austin Krause за бързото и разчитащо на вградените функционалности на Windows решение.

Нужни неща:

Свалено ISO на избрания Windows
Компютър с вече инсталиран някакъв Windows
Флашка / SD карта с оптимален размер от 4 гъби

ПОДГОТОВКА НА ФЛАШКАТА И ЗАПИСВАНЕ НА ОБРАЗА

1. Влезте в конзолата на Windows и стартирайте diskpart

Start>Run>cmd и след като се отвори конзолата стартирайте diskpart

Отваря ви се програмата DISKPART на Windows в команден ред

2. Идентифицирайте флашката, почистете я, създайте главен дял, активирайте го и го форматирайте (имайте предвид, че изпълнявайки всичко описано по-долу изпращате в небитието всичко, което се е намирало до момента на флашката/SD картата)

Виждате закачените дискове, първият е моя хард вторият е флашката (в червено)

Избирам дяла:

DISKPART> select Disk 1

Почиствам, създавам главен дял, избирам главния дял, правя го активен, форматирам го във fat32 (това последното отнема бая време разбира се и имате време за бира например)

DISKPART> clean
DISKPART> create partition primary
DISKPART> select partition 1
DISKPART> active
DISKPART> format fs=fat32

Ето тук имате време за пазар, за питие за един бърз омлет и т.н. В крайна сметка резултата трябва да е какъвто се вижда по-долу. Следва присвояването на буква на новоформатираното у-во и сме готови с подговката на флашката/SD картата пишем exit, натискаме Enter и продължаваме със следващия етап

DISKPART> assign letter=y

3. Тук вече няма как да минем без допълнителен софтуер за съжаление (за разлика от Linux , който всичко си има) и ще използваме най-леката и безплатна програмка Virtual Clone Drive за закачване на iso файлове и емулиране на виртуални устройства. Сваляме я от линка инсталираме, закачаме iso файла като виртуално устройство (тук за повече подробности и екрани). Проверяваме каква буква е взело (по подразбиране взима E:\). Следва фактическото копиране на файлове, което извършваме така отново през конзола :

xcopy e:\* y:\ /s /e /f

Резултата от това е чакане и нещо като следният екран:

4. След като приключи успешно процеса на копиране остава да си настроите BIOS-а да бутва от USB flash / SD card  и да инсталирате Windows.

That’s all folks!