От значение ли е големината на вагината?

9
Добави коментар
DarkPetrow
DarkPetrow

Puls.bg

  |   08 юни 2012
  |   Коментари 3

Източник: istockphoto

Доколко големината на вагината влияе на удоволствието от секса, е въпрос, който вълнува жените и мъжете не от скоро. Въпреки че това е тема, която често е подхвърляна в мъжка компания, жените изпитват не по-малко притеснение относно тази зависимост. Основно опасенията им идват заради промените, които настъпват във вагината след раждане.

Въпреки че сме в 21 век и през последните 10-15 години е натрупан известен опит и наблюдения в тази насока от практиката на клиники по пластична хирургия, специалистите също трудно могат да формулират становището си по въпроса.

Всъщност, в човешкия организъм едва ли има друг толкова услужлив орган като женската вагина. Тя е особено еластична и адаптивна. В нея може да се задържи обикновен тампон, прилаган при менструация, и без проблем да премине главичката и телцето на бебе. Стените на влагалището донякъде наподобяват тези на стомаха, „събират“ се, когато се намират в покой и се разтягат, когато органите изпълняват функциите си.

Големината на вагината се мени, независимо от раждането. Първото изследване в тази насока, датира от 1960 г. От данните на 100 нераждали жени тогава изследователите установяват, че дължината на вагината варира от 7 до 8,3 см в спокойно състояние. Във възбудено тя се разтяга до 10,8 – 12 см. Това означава, че нараства с 1/3, което може и да обясни неприятните и болезнени усещания на жената при проникване във влагалището й в невъзбудено състояние.

Пред специалистите много от жените споделят за известен дискомфорт по време на секс, който се описва при късо или тясно влагалище. При някои оплакванията се дължат на смъкване на матката, пикочния мехур или други коремни органи, което се появява вследствие на ражданията при някои жени.

Към пластичните хирурзи по реконструкция на влагалището обикновено се обръщат представителки от нежния пол, които усещат, че промяната засяга степента на удоволствието им при секс. Подобни операции и съответно разработването на система за измерване на удовлетворението на жените от хирургическа намеса датират от 1996 г. Отпускането на вагината според наблюденията на специалистите показват, че то се дължи на ослабване на локалните мускули или на травматични изменения в областта на гениталиите.

Проблемът може да се избегне, смятат те. Жените, които имат добър съзнателен контрол върху мускулите при входа на вагината, са способни да регулират големина на вагината си и да възвърнат тонуса на влагалищните стени. За тази цел изключително от полза са упражненията на Кегел, които помагат на представителките на нежния пол да изпитат отново пълно удоволствие от секса.

Изследване, публикувано в Australian & New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology през 2008 г. представя, драстична разлика в степента на задоволяване при вагинален полов контакт при жени, които са прибегнали до упражненията и незапознатите с тях.  

Какво представляват упражненията на Кегел? При поставяне на пръст във вагината жената трябва да се опита да включи и свие мускулите й така че стените й да се приближат до него. Необходимо е стягането да продължи за 5-10 секунди. Желателно е да се упражни това свиване и отпускане 10-20 пъти, като стремежът е да не се въвличат мускулите на краката, стомаха или седалището. Прилагането му 3 пъти на ден обещава възвръщане тонуса на влагалището и удоволствието от секса.

Има жени, които заради увреждане на някои локални нерви при раждането, не са в състояние да контролират тези мускули. Неуспехът на повечето се дължи на неовладяването на техниката на упражнението. В този случай те се нуждаят от малко съдействие от страна на специалист.

Истината е обаче, че удоволствието от секса зависи много повече от добрите взаимоотношения между интимните партньори и смазващите секрети и лубриканти, отколкото от големината на вагината.

Проучване измежду 500 жени над 40-годишна възраст, публикувано в International Urogynecology Journal през 2010 г., показва, че желанието, възбудата, оргазмът и задоволяването при полов акт не зависят от големината на вагината. Те, оказва се, са зависими от опита, телесното тегло и пълноценността на връзката. Не толкова физическите параметри, колкото споделянето един с друг между партньорите създават удоволствието от секса, категорични са изследователите.