Ефикасни ли са хапчетата за отслабване?

3
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Лекарствата, които помагат за сваляне на излишните килограми, са предназначени за хора, при които свръхтеглото е медицински проблем. За всички останали, които искат просто да влязат в един размер по-малки дрехи, пазарът предлага изобилие от продукти с различна ефикасност.

Ако искате да се вталите, трябва да разчитате главно на силния си характер и да ядете по-малко. Уви, не съществува чудодейно средство, което да прибира силуета по време на сън…Все пак има ли продукти, които могат да помогнат?

Лекарства за потискаме на апетита

Хапчетата от тип анорексигенни, които укротяват апетита, всъщност са амфетамини с възбуждащо дейст­вие. Те увеличават нивото на активност на тялото и ободряват, като в същото време намаляват сънли­востта, повишават степента на тревожност и потискат апетита.

Тези лекарства повлияват на теглото за ограничен пе­риод от време, след което ефикасността им постепенно намалява и изчезва. Освен това те могат да предизвикат зависимост, поради което не бива да се взимат продъл­жително време. Диетолозите обаче са единодушни, че свръхтеглото трябва да се третира през дълъг период. Ето защо хапчетата за по­тискане на апетита днес са смятани за неподходящи и дори вредни.

Внимание! Химическите продукти, които блокират дей­ността на ензимите, об­работващи мазнините, както и лекарствата, ко­ито абсорбират водата във вътрешността на стомаха, като формират гел, се препоръчват при лечение на затлъстяване и се съпровождат с дие­та и физическа програма под стриктното наблю­дение на лекаря. Те не могат да се приемат по съвет на приятелка или по информация от интернет.

Хормони на щитовидната жлеза

В близкото минало тези хормони се предписваха с лекота на хора със свръхтегло, дори просто за сваля­не на няколко килограма. Техният ефект върху те­глото се оказа забележим, но временен. За сметка на това се появиха нежела­ни последствия като сър­дечносъдови проблеми и смущения в работата на щитовидната жлеза.

Диуретици

Лекарствата, които усил­ват отделянето на урина, водят до освобождава­нето на необичайно го­лямо количество вода и това кара наивните хора да смятат, че отслабват. Измамата е тотална! Нито един диуретик не може да стопи и грам тлъстина в тялото. Следователно приемът им е излишен, а и опасен, когато се съчетае с хормони на щитовидната жлеза.

Антидепресанти

Някои от тях намаляват апе­тита, но макар да предизвиква известно отслабване, този техен ефект е съвсем слаб в сравнение с нежеланите последствия за организма. Освен това загубата на няколко килограма е само временна. Антидепресантите са лекарства за хора с депресия и само при тях употребата им е оправдана и нужна.

Хомеопатия и фитотерапия

Някои хомеопатични лекарства имат репута­цията на подпомагащи загубата на тегло, без да съществуват никакви клинични доказателства за ефекта им. Сред растенията най-по­пулярни сред отслабва­щите са касисът, фикусът, царевицата, лешниковото дърво, анасонът, розма­ринът, зеленият чай. Раз­нообразието на техните съставки не позволява да се направи точна преценка за ефекта им в борбата с килограмите. Освен това, приемът им често става под формата на отвари, които запълват стомаха и потискат апетита, така че въздействието им може да се търси по-скоро в тази посока.

Да не забравяме, че бил­ките имат и нежелани ефекти – диуретичното им действие например може да доведе до обезводнява­не на организма и да пре­дизвика умора и виене на свят. Продуктите на ба­зата на екстракт от фикус пък съдържат йод и това ги прави неподходящи за тези, които са алергични към йода, както и за стра­дащите от заболявания на щитовидната жлеза. Бременните и кърмещи­те жени би трябвало да се въздържат от билковите „коктейли”, рекламирани навсякъде, защото някои растения са с неизвестно въздействие върху плода и здравето на кърма­чето. Най-безопас­ни са зеле­ният чай и чаят от мате, а са и напъл­но достъпни поради цената си.

 

 

 

 

7 основни принципа на правилното хранене

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.