Мурсалски чай- Чудото на Родопите

36
Добави коментар
naskoki
naskoki

Мурсалският чай (Sideritis scardica) е едно от чудесата на Родопите.

Билката с несравнима лечебна сила и чудодейното си действие. Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла  вече е надскочило пределите на България, получило славата на билка за всяка болка и на чай, който по полезно действие няма равен на себе си.

Учените твърдят, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат в Мурсалския чай. А народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие, без грип и други болки.

Специалистите определят Мурсалския чай като една от най- полезните билки, растящи в България. Неслучайно, ако отидете на гости в Родопите –  местните хора вместо „Добър ден” ще ви сипят чаша Мурсалски чай – те  пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Открай време разболее ли се някой, няма значение от каква болест, те  използват  този чай. Казват, че не знаят какво е грип, да ги заболи глава или пък да имат проблеми с кръвно, защото пият Мурсалски чай сутрин и вечер.

Какво се лекува с Мурсалски чай?

Той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.
Предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата.
Още от дълбока древност е използван за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити, както и за лечение на отделителната система – особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите.
Успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания.
Оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се използването му при хронични гастрити, ентероколити и други чревни заболявания.
Мурсалският чай  е бил и си остава “българската виагра”.

Как се приготвя Мурсалския чай?
Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 мин. Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се с мед.