Как да изберете фирма за вашия ремонт

16
Добави коментар
stoineff
stoineff

В: Здравейте, представете се на читаталите на “Интервю”
О: Здравейте. Казвам се Владимир Иванов и съм управител на професионален сайт за строителни услуги remontivsofia.com, опериращ предимно в района на столицата. Имам икономическо образование, придобито в УНСС, но до този момент така и не съм работил по специалността.

В: Казвате, че се занимавате с ремонти. Как успяват обикновения човек да събере пари и да направи ремонт у дома?
О: Икономическата криза, колкото и клише да звучи това, засегна сериозно през последните няколко години сектора на строителството, независимо, дали става на въпрос за едромащабно строителство или изпълняване на частни, строително – ремонтни поръчки за крайния потребител. Определено хората все по – рядко си позволяват да прибягват до услугите на професионални фирми за строителни услуги, поради неблагоприятното състояние на техния бюджет. От друга страна, често се правят компромиси с утвърдените технологии на работа, а това не рядко води и до негативни последици от самия ремонт. Съществен факт играе и затягането изискванията на банките за отпускане на потребителски кредити за подобни дейности, което значително повлия и на крайния потребител на този род услуги.

В: Тъй като голяма част от читателите ни са от Перник, знаете покривите, комините и мазилките са в окаяно състояние в целия град, след земетресенията , а имаше и доста фирми измамници— Кажете как да избере обикновения човек фирма, която да му свърши работа?
О: Благодаря за въпроса. В годините на Строителния бум, търсенето беше повече от предлагането. Поради тази причина, в сектора се появиха множество нелицензирани фирми и частни предприемачи, които конпенсираха донякъде голямото търсене. Но наред с това, ’’място под слънцето‘‘ си намериха и редица нелоялни предприемачи, които значително урониха престижа на този сектор.
Съветът ни към крайните потребители е да не се изкушават от нереално ниските цени, които се предлагат на пазара, защото неминуемо това е свързано с големи компромиси с качеството. Сериозните фирми за строителни услуги имат значително присъствие в онлайн средите и това е съществения фактор, който трябва да се взима на предвид в избора на изпълнител.

В: Знаете, че голяма част от хората в градовете на България живеят в така наречените “панелки” всички те се нуждаят от саниране, за което призова и президентът Плевнелиев, проблемът обаче в етажната собственост изглежда непреодолим. Давате ли стимули на хората, които санират цели входове, блокове —?
О: Панелните жилища в България са доста здрави и устойчиви сгради, сами по себе си, но условията в тях се влошават с всяка година. За съжаление, не се очаква в близко бъдеще да се отпуснат сериозни субсидии за саниране на тези сгради и изглежда най – удачното решение е хората сами да се организират. Практиката ни показва, че в редица случаи това е съпътствано с много трудности, затова политиката на нашата фирма е да стимулираме клиентите със солидни финансови отстъпки при мащабно саниране.

В: Дайте съвет на хората, които ще изберат сами да започнат ремонт у дома. Кое е най—важното?
О: Най – важната част от един ремонт е подготовката. Преди да се пристъпи към същинската част на ремонта е необходимо хората обстойно да се запознаят с характеристиките на строителните материали, както и подходящата технология за използването им. Също така, от съществено значение е архитектурния план на самата сграда, както и на индивидуалното жилище в нея.

В: Кое отличава професионалиста в строителството и ремонтите пред аматьора?
О: По този въпрос няма спор – това е оборудването. За успешното приключване на един качествен ремонт, солидна роля играят професионалните машини и инструменти, без които солидна част от строително – ремонтните дейности биха били немислими.

В: Защо при започване на ремонт ще препоръчате една фирма да се погрижи за всички елементи— къртене, ел. инсталация, ВиК итн. ?
О: При планирането на един генерален ремонт е препоръчително да се наеме една фирма за всички дейности. Плюсовете в този случай са много и за двете страни – финансовите средства се превеждат само на едно юридическо лице, лесно се следят строително – ремонтните дейности от страна на поръчителя и не на последно място – изпълнителят е в състояние да предостави пълна гаранция за своята работа.
От друга страна, ако клиента предпочете да използва няколко отделни изпълнителя, това може да доведе до значителни проблеми в правилния технологичен процес на работа. Различните строително – ремонтни фирми имат съответно и различен стил на работа, а това в някои случаи се отразява и на крайния резултат на ремонта.

Благодаря за полезната информация!
Вижте още по темата тук