5 причини да караме колело

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

5 причини да караме колело

Топлият сезон предразполага да излизаме все по-често с велосипед или да вземем под наем – в парка или ако сме на почивка. Ако все още се съмнявате, че колоезденето има прекрасен ефект върху човешкия организъм, обърнете внимание на следващите редове.

 

ПОВЕЧЕ ВЪЗДУХ

Важно е темпото. При каране на колело дробовете ни поемат двойно повече кислород, отколкото в покой. Кислородът навлиза равномерно с кръвта във всички органи. Това повиша­ва кондицията, особено ако караме на по-ниска предавка. Съпротивлението е по-малко и въртим по-бързо педалите. Изгаряме мазнини, а това помага да отслабнем. Арте­риите ни стават по-гъвкави, кръвното се понижава.

ЗДРАВИ СТАВИ

За да могат хрущялите в ставите ни да останат здра­ви, се нуждаят от хранител­ни вещества и минерали. При движение те се отделят от ставната течност и попа­дат в хрущяла. При колоезде­не това става без особени усилия, защото 80% от тегло­то ни е на седалката. Това е много добре за тазобедрени­те и коленните стави.

СИЛНО СЪРЦЕ

При колоездене сърцето изпомпва на минута до 1,2 л повече кръв. Сърдечният мускул се тренира без на­товарването от тичането например, защото диша­нето е по-спокойно. Три-четири пъти седмично по 45 минути колоездене снижава риска от сърдечносъдови болести до 64%.

ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

Карането на колело е балсам за душата. При равномерни­те движения се образуват ендорфини (т.нар. хормони на щастието) в мозъка. Затова не си въобразява­ме – доброто настроение и задоволство след карането са истински.

ПОВИШЕНИ ЗАЩИТНИ СИЛИ

Имунната система реагира веднага на телесно нато­варване. Само след няколко минути клетките „убий­ци“ са по-активни спрямо евентуални вредители. С времето отбранителната система се научава по-бързо да разпознава нападатели­те. Най-ефективна е при равномерно движение без прекомерно натоварване. Затова спортните медици препоръчват на първо място карането на колело.

 

 

 

С колело из града – внимателно!

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.