Най-умните живи хора на планетата

2
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Според официалната статистика 50 % от хората на Земята имат IQ резултати между 90 и 110, 2.5% са с умствена изостаналост (IQ под 70), 0.5 на сто са почти или истински гении (над 140), а 2.5 на сто са в графата интелигентни (над 130).

Всъщност да се определи доколко умен е един човек, може да бъде доста субективен въпрос.

Кое е нещото, което оказва по-голямо влияние – дали това е високият IQ-резултат, или всичко онова, което сме постигнали в живота си?

Дебатът по темата вероятно никога няма да спре. Въпреки това SuperScholar.org състави списък с 10-те най-умни живи хора на планетата (без определен ред).

Проф. Стивън Хокинг, роден на 8 януари 1942 г.

Според информация на самия Хокинг (физик и космолог ), той не е могъл да чете до 8-годишна възраст. След като е диагностициран с амиотрофична латерална склероза, тежкото заболяване го кара да се откаже от поемането на докторантура, тъй като ученият не е очаквал да живее особено дълго.

Въпреки че е опроверган и продължава да живее, англичанинът се колебае дали болестта не се е отразила върху умствените му способности и прави теста на Mensa – световната организация на хората с високо IQ, за да потвърди, че интелектът му е останал непроменен.

Ким Юнг-Йонг, роден на 7 март 1963 г.

Ким Унг-Йонг е следващият гений, чието IQ според Книгата за рекордите на Гинес е 210. Йонг започва да говори гладко на шест месеца и е гост-студент по Физика в Университета в Ханянг, когато е едва на 3 години.

След като напуска NASA на 16 г., корейските висши учебни заведения, и то най-елитните такива, се надпреварват да предлагат обучение на младежа, но Йонг избира провинциален колеж, за да завърши степента си по Строително инженерство.

Гари Каспаров (Гари Вайнщайн), роден на 13 април 1963 г.

През 2003 г. шахматистът завършва с реми срещу специално създаден компютър, който може да калкулира по три милиона шахматни позиции на секунда.

Според chess.nuvvo.com Каспаровото IQ е 135 по силата на немски проучвания, макар че по-широко застъпено е мнението, че то е 190. Каспаров отправи обвинения към IBM относно двубоя му срещу компютъра Deep Blue през 1997 г. Според него машината е проявила „дълбок интелект и креативност“, които говорят за директна човешка намеса в начина ѝ на игра. Компютърният гигант отрече обвиненията и отказа да предостави на Каспаров файлове от играта, което според азербайджанеца е свидетелство за нещо гнило.

Сър Андрю Джон Уайлс, роден на 11 април 1953 г.

Професорът по математика доказва 358-годишната Последна теорема на Ферма, с която са се борили не един и двама математици столетия наред.

Доказателството на теоремата прави сър Уайлс и немалко популярен, като по-известни референции към личността му могат да бъдат открити в един от епизодите на Star Trek, както и във втората и третата книга от хитовата трилогия на писателя Стиг Ларшон – „Милениум“. Англичанинът е посветен в рицарство през 2000 година.

Джудит Полгар, роден на 23 юли 1976 г.

Шахматисткате е само на 15 години, когатостава най-младата гросмайсторка.

Бащата на Полгар е обучавал в домашни условия нея и двете ѝ сестри, а централно място в образованието им е заемал шахът. И трите дъщери от фамилията Полгар се славят с успехи в сферата на шаха.

Д-р Терънс Тао, роден на 17 юли 1975 г.

Математикът Терънс Тао и по-точно – неговият интелект, се намира между 220 и 230 IQ според Davidson Institute. На 8-годишна възраст Тао постига резултат от 760 точки в теста SAT отпреди 1995 година, получава докторска степен само на 20 години от Университета в Принстън, а на 24 години вече е най-младият професор в Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Тао споделя, че се е научил да чете благодарение на предаването „Улица Сезам”.