Пържена риба и риба на скара

31
Добави коментар
bgsvatbatat
bgsvatbatat

Ресторанти Варна представя най-популярните рецепти за пържена риба и риба на скара

Рибата и морските дарове имат дълга традиция в българската национална кухня. Поради директния си излаз на Черно море, България може да се похвали с богата рибна кулинария, изобилстваща от рибни специалитети: печени, пържени, осолени, мариновани, сушени, пушени, супи, яхнии и др.

 

Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна  представя някой типични за българската национална кухня ястия с морски и сладководни риби.

 

Любимата рецепта за риба на скара на екипа на ресторанти Варна

За приготвяне на рибана скара обикновено се избират следните риби: скумрия, лефер, карагьоз, пъстърва. На добре намазана с мазнина скара (за да не залепва месото) се пекат  цели риби или се използват предварително подготвени филета от тях. Месото може да се сложи директно на скарата, а в случай че го увиете във фолио, тогава рибата или филето се намазват с масло, поръсват се с подправки (сол, черен пипер). Към рибата на скара може да отделно да се приготви сос, необходимите продукти за който са масло (или маргарин), яйца,  лимон, черен пипер и сол на вкус, малко вода. Получената смес от продуктите за соса се приготвя на водна баня. След като сосът бухне, е готов и с него при сервиране се залива всяко от рибните филета. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна препоръчва да сервирате рибата на скара заедно с охладено бяло вино или бира.

 

 

Любимата рецепта за пастърва на Ресторанти Варна – пъстърва с масло 

Пъстървата с масло е любимо българско ястие от националната ни кухня. Приготвя се от цели почистени и посолени пъстърви, лимон на шайби, масло, сол, черен пипер, магданоз. Рибите заедно с останалите продукти се подреждат и увиват в хартия за печене, предварително намазана с масло и поръсена с черен пипер на вкус. Хартията се завива на руло, а краищата се усукват като на бонбон. Печенето става в тава на фурна. Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна препоръчва да сервирате пъстървата с масло гореща, с гарнитура от варени картофи или картофена салата.

 

Как се приготвя най-хубавата пържена риба според онлайн каталог Ресторанти Варна

Пържената риба е традиционно приготвено българско рибно ястие. В направата му няма нищо сложно, но за да стане рибата по-вкусна могат да се съблюдават няколко лесни правила. Рибата се пържи на умерен огън, в силно сгорещена мазнина по няколко минути от всяка страна, а за да се изпържи равномерно, се използва тиган с дебело дъно. Преди пържене рибата се подсушава с кърпа или книжна салфетка. Преди да се постави в нагорещената мазнина, трябва да постои поне десетина минути със сол, за да не се разкъсва по време на пърженето, и е по-вкусна, ако преди пържене се потопи за малко в прясно мляко, а след това в брашно.

За да се неутрализира силната миризма на риба, когато се пържи, в олиото се нарязва един обелен картоф. За да не се разпада рибата при пържене, се оставя да престои около половин час във вода с оцет. За да не загаря рибата, в мазнината за пържене се слага щипка  сол. Ако приготвяте голяма риба и трябва да я нарежете на парчета, то за пържене тя се реже под наклон от 45°. Добре е рибата да се пържи в достатъчно мазнина, а ако необходимо да се добавя още мазнина. Във фритюрник могат да се приготвят само твърди породи риба като сом, хек, или морски окун. При пържене целите риби няма да променят формата си, ако им се направят малки напречни нарези. За да стане рибата по-хрупкава, вместо пшеничено брашно може да се използва панировка от царевично брашно с малко червен пипер.

 

Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна съветва да поръсите готовата изпържена риба (особено ако е пъстърва) с бадеми, предварително запържени в малко краве масло.

Сайтът на Ресторанти Варна/Заведения Варна Ви препоръчва да се запознаете подробно със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми.