Златни дупки и снежинки във Варна

5
Добави коментар
Boyan_S
Boyan_S

Община Варна планира да похарчи 300 млн. лв. за поддръжка на инфраструктурата си до 2016 г., като средствата ще отидат в пет компании, избрани чрез търг да осъществяват планираните дейности. От обявената поръчка се вижда, че фирмите ще бъдат ангажирани както с ремонти на улици, участъци от републиканската пътна мрежа, паркове, детски и спортни площадки и  междублокови пространства, така и със зимното почистване на града през следващите три години и половина.

По две

Досега чистенето на снега се изпълняваше по отделно възлагане, като годишно за това общината е харчила под 10 млн. лв. Срокът на последната обществена поръчка за зимната поддръжка на града е изтекъл в средата на март т.г. Тя е разделена в три договора, сключени с дружествата  „Зебра-Стимекс“ (свързано с „Трейс груп холд“), „Инжстройинженеринг“ и „Хидрострой“. За почистване, опесъчаване и луга те са си поделили по 3 млн. лв. без ДДС. Отсега обаче „ловенето на снежинките“ в морската столица ще е два пъти по-скъпо – общо 72 млн. лв. за периода, което прави над 20 млн. лв. годишно.

Делено на пет плюс 2 жалби

Пет компании ще изпълняват дейностите в общата поръчка за 300 млв. лв., като всяка от тях ще работи в различен район на Варна. Два от договорите са вече сключени, сочи сайтът на Агенцията по обществените поръчки. Срещу 120 млн. лв. „Зебра Варна“, също свързано с „Трейс“, и „Инжстройинженеринг“ ще работят съответно в районите „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“. Към момента липсва официална информация колко и кои са кандидатите за останалите позиции в поръчката.

Има обаче избрани изпълнители, но договорите с тях още не сключени. Пред „Капитал Daily“ общинският съветник от ГЕРБ Николай Пашов, изпълнителен директор на „Хидрострой“, което и досега изпълняваше дейности по снегопочистване и улични и други ремонти, потвърди, че дружеството участва в търга и е спечелило една от позициите. Договорът обаче не е подписан, защото срещу избора на община Варна на изпълнители има подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК ). Всъщност жалбите са две и засягат две от позициите в поръчката – районите „Одесос“ и „Приморски“. От КЗК са отказали да открият процедура за първата, а по втората на 21 август е образувано производство, по което все още няма решение.

Следизборно може

Същата поръчка, но без почистването на снега, беше обявена миналото лято и скоро след това прекратена, защото предизвика първия предизборен скандал във Варна. Стойността й от 228 млн. лв. с ДДС беше с 50 млн. лв. повече от заложеното за същите дейности през предходни години. А при положение че в некоригирания си вариант бюджетът на Варна за 2011 г. беше близо 204 млн. лв., обявената сума представляваше около 25% от проектния бюджет на общината за следващите три години.

Раздразнен от публикациите по казуса, тогава кметът на Варна Кирил Йорданов и кандидат-кмет за четвърти мандат вече от ГЕРБ попита: „Сумата ли ви се вижда голяма или какво? За две седмици ще бъдат изразходвани! Така напишете, цитирайте ме точно!“. Случаят стана част от предизборния дебат, в който излезе наяве фактът, че за същите дейности през 2008 г. варненската община е отпуснала 140 млн. лв. без ДДС.

В крайна сметка заради риска от провал на предизборната си кампания Йорданов отмени поръчката. За да я обяви повторно, след като спечели изборите, в нов вариант. Разликата е в прегрупираните позиции, добавеното почистване на снега и набъбналата до 300 млн. лв. сума.

Преди два дни зам.-кметът Антон Жожев, в чийто ресор са обществените поръчки, отказа коментар за новата мегапоръчка и препрати към Ангелина Петрова, която управлява общинското предприятие „Инвестиционна политика“. До приключването на броя тя не бе открита.