Спортен клуб по ориентиране СКО „Трапезица – 1954“

2
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Спортният клуб по ориентиране „Трапезица – 1954“ представя една достойна част от богатата дейност на Tуристическo дружество „Трапезица“ във Велико Търново. Учреден е през 1954 г., като в същата година се провежда и първото туристическо състезание в града с ученици от тогавашното ОУ „Никола Й. Вапцаров“ под ръководството на Кръстьо Ников – един от доайените на спортното ориентиране в старата столица.

Председател на СКО „Трапезица – 1954“ е проф. дпн Пламен Легкоступ, успешен състезател по ориентиране в миналото, секретар е Георги Карталов, а треньор е Григор Караиванов.

През 1955 г. се провежда първото състезание за възрастни в старата столица под ръководството на Тодор Дюлгеров, който е един от учредителите и основателите и на Алпийския клуб в туристическото дружество.

Първият клубен шампион по ориентиране на България при мъжете е Ангел Ганцаров през 1971 г. Сред значимите имена, които са оставили крайна диря в историята на спортното ориентиране във Велико Търново, остават тези на Кръстьо Ников, Александър Сенович, Николай Паскалев, Тотю Дюлгеров, Симеон Пенев, Добри Карагеоргиев, Стоян Петров, Мартин Брусев, Петър Цонев, Ангел Ганцаров, Пламен Легкостуб, Янка Петрова, Благой Стефанов и много други.

Не е малък и броят на най-младите ориентировачи, спечелили медали от национални, европейски и световни първенства. Иван Сираков бе европейски шампион в Словакия и зае трето място на световно първенство в Австралия през 2007 г. Апостол Атанасов е многократен държавен шампион в своята възрастова група, с първо място в десетте най-добри ориентировачи за 2010 г., през 2011 г. – европесйки шампион в спринта на състезанието в Чехия. Мартина Джулиева е многократен държавен шампион в различните дисциплини, през 2010 г. прави абсолютен рекорд по завоювани държавни титли и печели общо 8 в различните възрастови групи и дисциплини, както и две балкански титли, през 2011 г. Мартина е държавен вицешампион при жените, носител на купата на България, четвърто място на европейско първенство. Григор Караиванов – през 2007 г. той е държаввен и балкански шампион, носител на купата на България, през 2010 г. има балканска и шест държавни титли, а през 2011 г е абсолютен фаворит за своята група.

Като част от структурата на ТД „Трапезица 1902“ СКО „Трапезица – 1954“ има ежегодно участие във всички държавни първенства по ски, лятно, коло и нощно ориентиране.

Впечатляваща е равносметката за предходната състезателна 2011 година – 16 държавни титли, 12 вицешампионски титли, 8 бронзови медала, извоювани общо от около 20 състезатели.

Клубът работи ежегодно по проекти, с начинаещи, обучение на млади състезатели. Друг голям негов приоритет е подготовката и участието на състезателите в състезания във всички дисциплини, както и изработване и обновяване на карти в района на града, училищата, парковете и крайградските зони.

Утре, 1 септември, в старата столица СКО „Трапезица“ ще организира традиционното състезание „Мама, татко и аз с карта и компас“.

 

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg