Ред Хот Чили Пепърс ще разтърсят България

17
Добави коментар
vestitel
vestitel

Същата стара песен и все така вълнуваща…

Къде:  Зала Арена Армеец София

Кога: 1 септември 2012г. от 16 ч

В основата на групата лежи приятелство. То се заражда между Майкъл Балзари, Хилел Словак и Джак Айрънс, които обединени от общата страст към музиката сформират банда под името Anthym в гимназия Феърфакс.

Групата бързо печели успех в местните клубове и не след дълго успяват да привлекат вниманието на един редовен посетител и бивш техен съученик –  Антъни Кийдис, който по това време е студент. Кийдис  става част от сценичното изпълнение на Anthym и редовно представя групата на публиката, като преди това им чете свои стихове. Скоро Anthym се разпадат, поради желанието на Флий да свири с  Fear, водена от Лий Винг. Останалите двама членове Хилел Словак и Джак Айрънс решават да продължат без него и преименуват групата на What is This? (име вдъхновено от реакцията на хората чули странното звучене на Anthym). След няколко месеца членовете на Anthym се събират отново по настояване на Гари Алън (приятел на Кийдис) в Rhythm Lounge Club за единично представление, като в редиците им този път е включен Антъни Кийдис, който кръщава новата формация Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Седмица преди изпълнението групата разполага само с няколко бас рифа на Флий и едно стихотворение на Кийдис именувано „Out in L.A.“. Неочакваният успех на изпълнението им обаче води до още няколко изяви на клубната сцена в Лос Анджелис на някои от които сценичното облекло се състои единствено от вързан чорап на половите им органи. Променя се и името на групата – „Red Hot Chili Peppers“. Първата изява под новото име се състои в Cathay Grand Club в курорта Аспен, щата Колорадо. Голяма част от песните написани за концертите са включени в първата им демо касета.

В началото на 1984 година, впечатлени от прогреса на формацията, издателската компания EMI подписват договор с Ред Хот Чили Пепърс за 8 албума. Но поради ангажименти с What is This? и контракт с друга издателска компания – MCA, Хилел Словак и Джак Айрънс прекратяват участието си в Ред Хот Чили Пепърс.

Дебютният албум The Red Hot Chili Peppers е издаден на 10 август 1984 година. Слабите продажби и неодобрението на музикалните критици водят до уволнението на Енди Гил.На негово място групата наема за мениджър Линди Гьоц, в резултат на което на групата са уредени множество участия по концерти.[14] Добрите изяви на сцена спасяват финансово Ред Хот Чили Пепърс, но въпреки това отношенията между Джак Шърмън и Антъни Кийдис стигат критична точка и през есента на 1984 година китаристът е уволнен.На негово място те връщат стария си приятел Хилел Словак, който наскоро е прекратил участието си в What is This?. През следващите месеци проличават проблемите с наркотиците на Антъни Кийдис и Хилел Словак, които продължават да експериментират, докато Флий свежда нещата до употреба на марихуана. Хилел отрича да е зависим, докато Антъни признава за проблемите си, тъй като от 12 годишен има представа за света на опиатите, главно от съвместния живот с баща си. Следват възходи и спадове, както в професионален план, така и в личен. Наркотиците са основната пречка и водят до смъртта на Хилел Словак , който през лятото на 1988 година умира от свръхдоза хероин. Антъни Кийдис, който също е зависим от хероина, се изолира от света в едно мексиканско селце със седмици, отсъствайки от погребението на Хилел. Седмица по-късно Джак Айрънс обявява, че напуска групата, обвинявайки Ред Хот Чили Пепърс за смъртта на приятеля му.

Така се стига до турнето през 1989 година, когато употребата на наркотици е забранена. По време на европейската част от турнето световните медии започват да забелязват потенциала на групата. В същото време песента „Show Me Your Soul“ е включена към саундтрака на хитовия филм Хубава жена. Във Великобритания песента достига до 30-та позиция в класациите.

В началото на 90-те започват работа с продуцента Рик Рубин, с него издават и нов албум, като име на албума Рубин предлага Blood Sugar Sex Magik, вдъхновен от едноименната песен в албума. Blood Sugar Sex Magik е издаден на 24 септември 1991 година и достига златен статут само 2 месеца след издаването си. Стига до втора позиция в класацията на най-продаваните албуми като стои в нея почти година. През август 1992 година отново се изкачва до 3 позиция. Песента“ Give it Away“ печели Грами за най-добро рок изпълнение с вокал. Тя е първата песен на Ред Хот Чили Пепърс достигнала номер 1 в рок класациите. Продадени са над 12 милиона копия по света.

Работата ми беше да разширя пределите им. Не трябваше да бъдат свързвани единствено с фънк рок. В Чили Пепърс забелязах нещо, което доста ми напомняше за Бийч Бойс. Те представляваха Лос Анджелис, градът на мечтите. – казва продуцентът на групата Рик Рубин през 2007 година в интервю пред Ню Йорк Таймс.

Днес, легендарните музиканти продължават да свирят и да изнасят концерти. След години на върхове и спадове, те остават верни на стила си, но далеч по-мъдри житейски. На 1 септември  групата гостува в София, в зала Арена Армеец, където българските почитатели на хубавата музика ще могат да видят любимците си на живо и да чуят емблематични техни парчета.

 

по информация от Уикипедия