Робот „надбяга“ Юсеин Болт (видео)

1
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Машината, която е финансирана от Пентагона, достига скорост от 45.5 км/ч.

Робот наречен „Гепард“ (англ. cheetah) постави нов световен рекорд по скоростно движение за роботи, като по този начин надбяга и най-бързият човек на планетата.

Машината, която е финансирана от Пентагона, достига скорост от 45.5 км/ч. Рекордът бе поставен на специално изготвена за целта пътека за бягане. За сравнение, рекордът на най-бързия човек на Земята е 44.7 км/ч., съобщи kaldata.com.

„Гепард“ е част от проект на военните за създаването на робот, който ще се използва за военни цели.

Роботът е създаден от масачузетската компания Boston Dynamics и е подкрепен от Американската агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA). Според Агенцията, целта на проекта е да „подпомогне ефективността на бойците в различни по вид мисии“. Агенцията смята да тества „Гепард“ в полеви условия следващата година.

„Гепард“, който е задвижван от хидравлична помпа, счупи своя собствен рекорд от 29 км/ч, който „постави“ през февруари, тази година.

Дизайнът и динамиката на робота са били вдъхновени от гепарда – най-бързото сухоземно животно – то развива скорост от 121 км/ч.

Ноел Шарки – професор по изкуствен интелект от Университета в Шефилд – сподели пред Би Би Си, че „Гепард“ е „невероятно техническо постижение, но е жалко, че ще бъде използван за убийството на хора. Предполагам, че ще бъде използван за преследване на хора в пустинята“.

„Не мога да си представя някакво приложение на робота за цивилни цели. Разбира се, че ще е използван за убиване, но най-вероятно ще убива и цивилни, тъй като няма как да различава военни от цивилни“, завърши коментара си Шарки.

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати