Уникални снимки от 9 септември 1944 г.

1
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Архивните кадри са запечатали тържествата на партизаните, които триумфират в българските градове, полагайки основите на 45-годишния комунистически режим

Впечатляваща галерия със снимки от събитията на 9 септември 1944 година публикува Пейо Колев в историческия сайт „Изгубената България“.

Архивните кадри са запечатали тържествата на партизаните, които триумфират в българските градове, полагайки основите на 45-годишния комунистически режим.

Часове по-рано е извършен Деветосептемврийският преврат, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт, начело с Кимон Георгиев. ОФ превзема управлението в България с помощта на окупиращите сили на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна у нас. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.
 

Партизански отряд минава през града, слизайки от гората, Велико Търново, около 9 септември 1944 г.

Добри Терпешев (дясно) на манифестация на 9-ти септември, фотографията е надписана лично от него: “В редицата на манифестацията по случай 15 години от народната победа, на 9 септември 1944 г. От снимката се вижда колко съм щастлив, че вместо на трибуната на мавзолея, аз съм с народа в манифестацията – 9. 9. 1959 г. София.” Три години преди това Терпешев е изключен от БКП, а по-късно изселен.

Патрул на Отечествения фронт след деветосептемврийския преврат на улица “Московска” в София, септември 1944 г.

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати