Силата на волята – Параолимпийските игри в Лондон 2012

122
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Параолимпийските игри са спортно събитие за атлети с двигателни, сетивни и интелектуални увреждания. Те се провеждат на всеки четири години след Олимпийските игри и се организират от Международния параолимпийски комитет. Името „Параолимпийски“ е образувано с помощта на гръцкия предлог „παρά“, който в превод означава „до, заедно с“ и се има предвид, че събитието се провежда паралелно на Олимпийските игри. 

Историята на тези игри започва след края на Втората световна война, когато д-р Лудвиг Гутман въвежда спорта като метод за рехабилитация на ранени войници и цивилни. Не закъсняват и заниманията със състезателни спортове в клиниката му „Стоук Мандвил“ в Англия. Така в края на юли 1948 след Олимпийските игри в Лондон д-р Гутман организира първото състезание за гимнастици в инвалидни колички, като го кръщава „Игри Стоук Мандвил“. То представлявало надпревара по стрелба с лък, в което участие взели 16 бивши военослужещи – 14 мъже и две жени. Четири години по-късно към турнира в Стоук Мандевил се прусъединяват и чужденци, което превръща състезанието в първите международни игри за хора с увреждания. През 1960 г. в Рим се провежда първата параолимпиада. Събитието имитира Олимпийските игри и в него участват 400 атлети от 23 държави. От 1988 година Параолимпийските игри се провеждат в същия град като Олимпийските, три седмици след приключването им и на същите терени.

През 2012 година бяха 14-те Параолимпийски игри. Откриването им се състоя на 29.08.2012 година в Лондон. В дните до 9 септември 4200 атлети от 165 държави са демонстрили възможностите на човешкия дух, смелостта да се справят с превратностите на съдбата и желанието да покажат, че хората с увреждания заслужават огромно уважение и възхищение. 

България участва с осем лекоатлети – Стела Енева, Иванка Колева, Радослав Златанов, Мустафа Юсеинов, Даниела Тодорова, Дечко Овчаров и Ружди Ружди и състезателката по джудо Ивомира Михайлова и приключи параолимпиадата с два сребърни и един бронзов медал, като се нареди на 59-ото място. Начело в класирането е Китай с 95 златни от общо 231 отличия. 

Hobyto.com