Опасна ли е отомикозата?

4
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Гъбички могат да „поникнат” и в ухото

Силен сърбеж в ухото не ви оставя на мира! На всичко отгоре уш­ната кал извира в неприлични количества. Това са проявите на странната диагноза отомикоза – гъбично възпаление на ушния канал. Откъде-накъде пък гъбички в ухото? Лекуват ли се? А можем ли да се предпазим от заразата? – обяснява проф. Георги Едрев, наци­онален консултант по оториноларингология.

Причини

Инфекцията винаги идва отвън. Причинява се от различни гъ­бички (черна, бяла, жълта). В за­висимост от преобладаващия цвят на гъбичките при почист­ване на ушния канал се виждат секрети с този цвят. Заразата най-често се разнася от басей­ни, от домашни животни или от инфектирани с гъбички други органи или хора.

Симптоми

Първият признак на гъбична ин­фекция е сърбеж в ушния канал. По-късно се натрупват гъбични колонии, които при почист­ване излизат от канала. Когато сърбежът стане непоносим и болният прекалява с разчесва­нето, травматизирайки кожата, в космените торбички проник­ват бактерии, кожата се подува и става силно болезнена.

Усложнения

Ако отомикозата не се разпоз­нае от лекар, предписват се антибиотици, които допълни­телно „подпомагат” гъбичната инфекция. Много често отомикозата се бърка с ушна кал, прави се про­мивка и дразненето се успоко­ява за няколко дни. Но после каналът отново се изпълва с ко­лонии. Предразполагащ фактор за по­явата на гъбички е и честото запушване на ушния канал с па­мучен тампон. Тъй като гъбич­ките обичат непроветриво и влажно място, тази процедура ускорява размножаването им.

Лечение

Гъбичната инфекция се лекува с противогъбичен антибиотичен крем. Най-ефикасен е този в комбинация от два антибиоти­ка, наречен триодент. Задължително условие е преди лечение каналът да се почисти от гъбичните колонии! В про­тивен случай унищожените от лекарството гъби пречат на ан­тибиотика да проникне в дълбо­чина и да унищожи останалите. Препоръчително е по време на лечението каналът през някол­ко дни да се прочиства от ушен лекар.

Публикувано в категории: Уши, нос и гърло

Автор simeonova

ТЕСТ: Имате ли проблем със слуха?

Затруднявате ли се да чувате или следите разговор при следните ситуации:

Два домашни лека при упорита ушна кал

Ако сте предразположени към образуване на обилна ушна кал, решете проблема с 1-2 капки загрят зехтин в ухото преди лягане.

Колко шумно е прекалено шумно?

Чувствителността на шум варира от човек до човек, затова как да преценим кога сме застрашени?

Проблеми със слуха – кога трябва да отидем на преглед?

Повечето хора с нарушен слух не желаят да си признаят, че имат проблем. Представата за отнесени стари лели с грозни пластмасови слухови апаратчета… цялата тази картинка на старостта ни депресира. Затова вероятно не е изненада, че някои изчакват до 15 години, преди да потърсят помощ за отслабващия слух.

Как една жена, загубила слуха си, стана певица?

Трудно е да си представим, че някой, който не чува, може да триумфира на сцената като оперен певец и наистина, в продължение на много години Джанин Роубък пази проблема си в пълна тайна от страх, че споделянето му може да й попречи при прослушванията.

Може ли аспиринът да увреди слуха? Вижте подробности!

Не позволявайте на лекарствата да увредят ушите ви

Ототоксичните реакции са относително рядко срещани при повечето лекарства, но е добре да ограничите риска от влиянието на медикаментите върху слуха ви. Предлагаме ви някои насоки.

Как медикаментите влияят на слуха ни?

Много от достъпните без рецепта лекарства могат да причинят глухота, тинитус или и двете. Те се наричат „ототоксични“, което означава токсични за ухото. Тези медикаменти могат да засегнат власинковите клетки във вътрешното ухо или да възпрепятстват функциите на слуховия нерв, който предава звуковите импулси към мозъка.

Наблегнете на това меню, за да имате добър слух

За да се радвате винаги на отличен слух, обърнете внимание на тези неща:

Загуба на слуха – ето кои са 4-те основни вида!

На медицински език двата основни вида глухота са познати като кондуктивна и сензоневрална. Разликата се определя от това какъв е проблемът и къде се корени. Някои хора страдат от смесен тип загуба на слуха, при която проблемите са съчетани – във външното или средното и вътрешното ухо, което води до комбинирана кондуктивна и сензоневрална глухота.

7 неща, които трябва да знаете за хората със слухови проблеми

Ако не чувате какво ви се говори, можете да се почувствате изолирани. Семейството и приятелите могат да ви помогнат да избегнете това. Така че ако слухът ви не е толкова добър, колкото преди, препишете този списък и го сложете на видно място. А ако четете това, тъй като някой ваш близък има проблеми със слуха, бъдете внимателни, тъй като тези мерки помагат.

Ето кои са най-честите причини за загубата на слуха!

Световната здравна организация заявява, че прекаленото излагане на шум е основната предотвратима причина за оглушаване. Но не и единствената. Има и други влияния върху слуха, много от които могат да бъдат ограничени.

Кога се налага операция на ухото?

Ако имате спукване на тъпанчето, което не зараства, може да ви посъветват да го оперирате.