Какво причинява язва?

43
Добави коментар
zdravoslovnohranene
zdravoslovnohranene

Какво причинява язва?

„Науката трябва да започне с митове и с критикуването на митовете.”

Карл Попър

Язвата е често срещан проблем днес и голям процент хора страдат от нея. Доктори, психолози, мъже и жени, оплакващи се от тези ужасни болки в гастрочревния тракт (стомаха и червата), специалисти и неспециалисти изказват безброй хипотези относно евентуалните причинители на язви. Сред най-често посочваните виновници обикновено е стресът. Дали заради забързания начин на живот през последните няколко десетилетия или поради друга причина сред широката общественост се настани трайно погрешното схващане, че язвата се образува вследствие стрес. Вярно е, че той обикновено кара стомаха ни да се свива и от тази гледна точка това твърдение звучи правдоподобно, но в действителност няма доказателства, че силните стомашно-чревни болки имат общо със стреса.

Друг особено разпространен мит относно появата на язва е, че консумацията на пикантни храни води до такава. Прекомерната употреба на алкохол и цигари също се смята за един от основните виновници за образуването на язви в наши дни. Някои психолози, повлияни от работата на Зигмунд Фройд, поддържат пък тезата, че язвите се образуват от скрити психологически конфликти. Някои стигат и по-далеч, предполагайки, че срязващите болки в стомаха и червата са свързани с детските желания за храна и чувството за зависимост, а с превръщането на детето във възрастен тези конфликти се възобновяват и активират гастрочревния тракт, който е свързан с храненето.

За всички тези безумни предположения обаче няма никакви реални доказателства. Истинските причинители на пептичната язва (рани по стените на стомаха или тънките черва) са съвсем различни. Патологът Джон Робин Уорън и д-р Бари Джеймс Маршал (носители на Нобелова награда за великото откритие) посочват връзката между пептичните язви и елипсовидна бактерия, наречена Helicobacter pylori, която обитава стената на стомаха и тънките черва. Нещо повече – учените успяват да постигнат напредък в идентифицирането на конкретен преносител на болестта. Именно те първи откриват, че инфекцията хеликобактер пилори е обичайна за хора с язви и необичайна за тези, които не се оплакват от нея. За да потвърди тази теория, д-р Маршал смело, в някаква степен дори безразсъдно, поглъща коктейл с тези микроскопични организми и след няколко седмици развива стомашно раздразнение, известно като гастрит. Жертвеният му опит обаче не довежда до решително заключение, тъй като той получава жестоки стомашни болки, но не и язва. Необратимият пробив обаче настъпва, когато независими изследователи от цял свят култивират бактерията и показват, че лекуването на инфекцията H. pylori със силни антибиотици драстично намалява повторната поява на язвите. Фактът, че тези антибиотици намаляват повторната поява на заболяването с 90-95 %, представлява убедително доказателство, че H. pylori причинява язва. През

2000 г. Американският национален институт на здравето обявява официално убедителни доказателства, че бактерията H. pylori причинява язви и препоръчва антибиотици за лечение на хора, страдащи от такава. Въпреки това, както за жалост често се случва, общественото мнение изостава значително от медицинските открития. Факт е, че не само стресирани и напрегнати хора страдат от язва. Както и че не само любителите на пикантни храни се оплакват от заболяването.

От друга страна, голяма част от хората, заразени с бактерията H. pylori, не развиват язви. Това кара учените да продължат изследванията в областта като по този начин се стига до откритието, че прекомерната употреба на противовъзпалителни лекарства (например аспирин и ибупрофен) може да подпомага причиняването на язви като дразни стените на стомаха. Изследователите не се отказват и от идеята, че стресът има пръст в  образуването на пептична язва. Въпреки че в крайна сметка изследванията доказват, че това схващане е напълно погрешно, все пак стресът най-вероятно оказва някакво (минимално) влияние върху появата на тежките проблеми в гастрочревния тракт. Дали в комбинация с емоциите и вредите, нанасяни от произвеждащи болести организми, или по друга причина, стресът все пак пречи на лечението на пептични язви, като води до недостатъчно добра реакция на организма по време на терапията. Той обаче не е причина за развиването на неприятното заболяване в стомаха и червата.

Този и още много други митове, разпространявани сред широката общественост, са опровергани (с помощта на научни доказателства в съответната сфера) в книгата на Скот Лилиенфелд, Стивън Лин, Джон Русайо и Бари Байърстийн „50 големи мита на популярната психология” (ИК „Изток-Запад”).

Повече можете да научите тук.

Коментари