Помощ! Болки в корема – health.bg – Здравето от А до Я – Гастроентерология – здраве, болки, корем, стомах, гастроентеролог,

22
Добави коментар
boreca6
boreca6

Помощ! Болки в корема

health.bg
12-09-2012

Болките в коремната област са между най-честите оплаквания, с които пациентите посещават кабинета на лекаря.

Да се открие причината, да се постави правилната диагноза и най-вече да се помогне, е сложна задача, изискваща сериозен опит в медицината. Коремните болки могат да бъдат предизвикани от заболявания, които не са в обсега само на една медицинска специалност, а при жените диагнозата се поставя по-трудно.

Гастроентерология Болките в горната коремна област и около пъпа най-често са симптоми на различни заболявания на храносмилателните органи (язвата на стомаха и дванадесетопръстника, холецистит и жлъчнокаменната болест, панкреатит, колит, болестта на Крон и др.).

Болката може да има различен характер – остра, пробождаща, режеща, тъпа, може да се появи след прием на храна, след физическо натоварване или емоционално напрежение.

Лекарят обикновено поставя предварителна диагноза, която се потвърждава или отхвърля след ред изследвания (ендоскопично и рентгенологично изследване на стомашно-чревния тракт, ултразвукова диагностика на органите в коремната област, лабораторни изследвания и др.).

Гинекология Болките в долната коремна област (при жените) на първо място навеждат на мисълта за възпалителен процес. Той може да се потвърди от повишено ниво на левкоцитите.

Необходими са изследвания, за да се установи причинителят на инфекцията. Желателно е да се направи и ултразвукова диагностика.

В повечето случаи възпалителните процеси в малкия таз са свързани с остри или обострени хронични инфекции (гонококи, хламидии, трихомони, микоплазми, уреплазми и др.).

Лекарят трябва да определи причините за болките: остър/хроничен апендицит или гинекологично заболяване. Освен това болките в корема може да са сигнал и за ендометриоза – заболяване, при което специализирана тъкан (епител), нормално постилаща единствено кухината на матката (ендометриум), се открива в други области на тялото, най-често в маточните тръби, яйчниците или пикочния мехур.

При неправилно поставени или неподходящи вътрематочни контрацептиви също може да се появи болка или дискомфорт. Не бива да се забравя, че има жени, при които тези контрацептиви са противопоказани.

Извънматочната бременност също е сериозен проблем в днешно време. Не бива да се подценяват и болките в корема по време на месечния цикъл, защото всяко неизлекувано хронично заболяване се обостря в този период.

Мануална медицина Болките могат да бъдат толкова разнообразни, колкото е разнообразен самият живот. Често източникът на неприятното усещане се намира на разстояние от мястото, където се появява болката.

Източникът може да бъде поясно-кръстният отдел на гръбначния стълб. Разрушаването на междупрешленните дискове оказва влияние на нервните окончания на гръбначния мозък и предизвиква болка не само в кръста, а и в ниската част на корема.

Често това се появява след тежка бременност или раждане. Случва се и болката в корема да преобладава, а в кръста да е слабо изразена или изобщо да отсъства.

Болките в корема са сериозен симптом, затова не се занимавайте със самолечение, а се консултирайте със специалист.

бутони за социални мрежи