Грижа за кожата на бебето

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Бебешката кожа е неговата първа връзка с околния свят. Тя предпазва малкото същество от големи загуби на вода, протеини, минерални соли, топлина, както и от навлизането на болестотворни микроорганизми.

За да може кожа­та да изпълнява правилно своята функция на бариера, тя трябва да бъде в добро състояние и изисква специални гри­жи, особено когато е мека, фина и уязвима бебетата.

Нейните врагове са многобройни и е добре да ги познаваме:

Козметични продукти, които съдържат неподхо­дящи за бебето активни вещества и понякога мо­гат да предизвикат дразне­не – например оцветители и консерванти.
Урината и изпражне­нията, които остават в дълъг контакт с кожата.
Слънцето, което може да изгори бебешката кожа и да провокира нейната дехидратация.
Различни травми и охлузвания могат да предиз­викат малка лезия, която бързо да се превърне във входна врата за инфекции.

Грижите, особено при по­чистването, баните и смяната на пелените са привилеги­ровани моменти с бебето, които съчетават хигиената с емоционалното общуване, наситено с нежност, любов и ласки.

Обикновено се препоръч­ва памперсите да се сменят преди всяко хранене. Лю­бопитно е да се знае, че бе­бетата до 1 юдина уринират до 20-25 пъти в денонощие­то, децата след 1 година до 15 пъти, а между 2 и 3 години – 10 пъти.

Спазвайте няколко основни хигиенни правила:

Почиствайте кожата на бебето с мека харти­ена кърпичка и тоалетно мляко или масло. Можете да използвате мокрите бебеш­ки кърпички, предназначени за тази цел. Обръщайте особено внимание на гънки­те на дупето и крачетата, както и на половите органи. Почиствайте ги в посока от гениталиите към дупето.
Измивайте грижливо замърсеното се­далище обилно с топла вода и след това подсушете добре кожата.
Оставяйте бебето да порита голичко 5-6 минути, като постепенно увеличава­те времето за това.
Намазвайте кожата с тънък слой защитен крем. Той я предпазва от вред­ното въздействие на амоняка в урината и на изпражненията и предпазва от подсичане.
Перете дрешките на бебето само със специ­алните детски прахове или сапуни. Изплаквайте дрехите много добре.
Внимавайте при избора на памперсите. Те трябва да са по мярка на детето. Защитните им ластичета не бива да са стегнати.
Имайте предвид, че причина за подси­чане на кожата може да бъде въвеждане­то на нова храна в менюто на детето. При прорязването на зъбките или при прием на антибиотици детето може да има храносмилателно разстройство, което да доведе до подсичане. Затова в тези случаи се препоръчва задължително да се използва защитен крем.

Използвайте продукти, съдържащи минимален брой съставки, избрани пора­ди тяхната мекота и перфектен толеранс, без ароматизатори, оцветители, алкохол и парабени, тествани под педиатричен и дерматологичен контрол. Най-подходящи са козметичните средства на базата на билки като лайка и смрадлика, които имат антисептичен и успокоителен ефект.

 

 

 

Какво трябва да знаеш за бебешката хигиена

 

Публикувано в категории: Бременност и кърмене

Автор Спасова

Семейните проблеми увеличават риска от астма при детето

Колкото по-спокойна е обстановката, в която детето расте, толкова по-здраво ще е то

Роди се бебе без нос

Рядката малформация няма да бъде причина родителите да изоставят детето си

Как да предпазим детето си от астма и алергии?

Все по-многобройните изследвания доказват, че наличието на котка или куче в дом с малко дете може да предотврати развитието на астма и алергии, дори и детето да е генетично предразположено към тях.

Неизпраната пижама е бактериална бомба

Анкета на специалисти по хигиената с 2410 британски двойки е показала изумителни резултати: средностатистическият потребител-мъж на възраст 18-30 години спи с една и съща пижама средно 14 дни.

Отпушете носа на детето и всички ще спите спокойно

При настинка и грип запушения нос на детето може да създаде много грижи

Как да помогнем на детето си, ако страда от астма или алергия?

Личните лекари и педиатрите по принцип не са алерголози. Първоначалните данни от мащабно проучване сред деца сочат, че много от тях, приети в болничните спешни отделения, не използват превантивни лекарства или го правят неправилно.

Не правете ремонт в очакване на бебето!

Нормално е бъдещите майки да пожелаят обновление на детската стая в очакване на бебето. По тази причина нерядко новородените спят в прясно ремонтирана стая с всичките негативи на подобно положение.

Научете някои основни правила за фитнеса

В място, където многото изпотяване, микроби, грухтене и упражнения вървят ръка за ръка, ние трябва да поддържаме определено ниво на здравословна хигиена.

Късното майчинство носи повече радост

Американски и канадски изследователи провели изследвания, в резултат на които установили, че родителите са щастливи само две години след раждането на бебе

Д-р Захаринка Гочева обяснява как трябва да се лекуват децата

Д-р Захаринка Гочева е с две специалности – педиатрия и обща медицина. Обявена е за най-добрия общопрактикуващ лекар за 2012 г. от Българския лекарски съюз. От 1990 г. работи в 29-ти ДКЦ в София.

Как да ползваме обществена тоалетна безопасно

Много хора панически се страхуват от обществените тоалетни, но физиологията си е физиология: налага се да ги ползваме. Само че как това да бъде максимално безопасно?