„Нощна пеперуда“ или историята на едно опитомяване

1
Добави коментар
dominika
dominika

Суматоха
  Култура

„Нощна пеперуда“ или историята на едно опитомяване

Илияна Караланова на 14/09/2012, 23:46

Снимка: vesti.bg

Михаил Билалов и Весела Бабинова в сцена от спектакъла

Как наивната мечта на един редник някъде в Сибир, превърнал себе си в момиче просто ей-така, от любов към изкуството, може да опитоми бездушния „мъжки“ свят на здравомислещите? А след поредната изгубена по подразбиране битка на живота срещу смъртта да извика пречистващи сълзи у една публика с „опитомена“ от изкуството душа?

Отговорът е прост – великолепна игра на актьорите от Народен театър „Иван Вазов“ Михаил Билалов (полковник Качичин) и Весела Бабинова (редник Лебедушкин), страхотна режисура на Явор Гърдев, също толкова добра сценография (Даниела Олег Ляхова), музика (Калин Николов) и хореография (Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Спектакълът, който е част от програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“, изправи зрителите на крака тази вечер в Камерната зала на Драматичния театър, „отнесе“ четири биса и до болка искрени коментари: „ето затова си заслужава да се ходи на театър“.

Наречена „пиеса за спасението на душата“, „Нощна пеперуда“ е носител на 4 награди „Аскеер 2012“ – за най-добро представление, режисура, изгряваща звезда (Весела Бабинова) и театрална музика.

Със сигурност си заслужава да се гледа, и то не само заради наградите. Доказва го и лаконичността на настоящия текст. Защото за хубавите неща се пише трудно.