Летни звуци | mo’ fidelity

1
Добави коментар
scratchy
scratchy

Nevyana Boycheva
On August 25, 2012

ОЙ!

Long time, no see за пореден път, обаче както винаги паузата не беше без основателна причина. Случиха се доста неща, някои от тях вълнуващи, но със сигурност безинтересни за повечето от вас, затова направо към съществената част. За трети път тази година съм в нещо като изпитна сесия и (естествено) капчица вдъхновение плисна в необятния океан неосъществени идеи в главата ми. Именно затова реших да си наваксам с прекрасната музика, която не спира да изплува тази година и по-точно това лято и да ви разкажа с по две думи какво се случва в моя музикален свят в момента.

Помните ли, че бях споменала колко възхитена останах след като, без да искам слушах диджей сет на един и същи човек в рамките на една седмица, но в две различни държави? Още по-чудно ми стана, когато това се оказа keybord-истът на инди рок бандата Foals. Да, става дума за Ed Congreave, чиято единствена логична стъпка след хауси-техно-геридж миксовете, беше да измайстори някой друг лек, приятен, летен, надъхващ, танцувален трак. Предполагам, че „Heal” подхожда повече на плажно парти с коктейли и студена бира, отколкото на апартамент в социалистически блок в София, но и в тази обстановка бих казала, че е доста пристрастяващ.

Излиза за DEEP SHIT под номер 1 в каталога засега, но като имаме предвид, че създателите са Jack Savidge от Friendly Fires и нашият човек Ed смея да предположа, че интересната музика предстои. Чуйте „Heal” долу, а ако искате да си го слушате в колата или на айпода, харесайте DEEP SHIT във Фейсбук и даунлоудът ще е само на клик разстояние.

Gang Colours направи изминалата августовска седмица хиляди пъти по-красива, след като реши да сподели с феновете си своята преработка/кавър на популярното от преди години  парче „Fill Me In” на Craig David.

Емоцията тук е коренно различна. Не е останал дори помен от забързания геридж бийт на оригинала, вместо това темпото е намалено, а настроенито, бих казала, помрачено. Акордите, изсвирени на пианото от ръцете на Will Ozanne aka Gang Colours, звучат също толкова драматично, колкото и в дебютния му албум от края на февруари, гласът му е все толкова нежен, а електронната част – все толкова извънземна и причиняваща необясними тръпки по тялото на слушателите си. Човекът си има стил просто, това е. А такива хора най-много харесваме. Освен това парчето може да се свали от Саундклауд.

Стабилно набиращото популярност британско алтернативно R&B дуо AlunaGeorge също се разписа този месец. “Your Drums, Your Love” би трябвало да е сингъл от предстоящия голям албум, който се очаква с нетърпение през 2013та. Aluna Francis & George Reid успяха бързо да заинтригуват широка аудитория с магнетичната комбинация от кадифения глас на момичето и оригиналните жанрово неопределими продукции на момчето. Никога преди счупената електроника не се е разбирала толкова добре с поп вокалите, както в дебютното им ЕР „You Know You Like It” от началото на лятото. Чуйте “Your Drums, Your Love” точно отдолу, а след това гледайте изпълнение на живо от BBC Radio 1 Live Lounge на „Just A Touch” от вълшебното ЕР.

Чували ли сте за DFRNT? Аз до вчера не бях, но много се радвам, че след рандъм разцъкване в XLR8R попаднах на новото видео към парчето “Everyone is Moving”, което е едва малка част от излизащия скоро албум “Fading” (Echodub, 3ти септември). Продукцията на DFRNT е особено привлекателна за всеки, който е почитател на меките, задълбочени и успокояващи house тонове. Най-добре се приемат в гореща вечер, с чаша портвайн и ароматни свещи.

Без значение колко дълъг стана досега постът, просто ми е невъзможно да пропусна гениалния проект на легендарния пионер в дъбстепа, Mala, който ще бъде издаден на 10ти септември от Brownswood Recordings. “Mala in Cuba” е дългосвирещ албум, в който иновативна британска електроника е смесена с характерен кубински звук. Сингълът “Cuba Electronic” излезе на 6ти август, гледайте видеото и се отправете към malaincuba.com, за да научите повече.

Други два албума от това лято вече успяхме да чуем и да станат любими. Става въпрос за „Channel Orange” от Frank Ocean и “Devotion” от Jessie Ware, които се появиха съответно през юли и август. Основният извод е, че когато налице е талант, резултатът със сигурност ще бъда оценен от широка аудитория и с това си твърдение имам предвид, че тези двамата са артисти, които се харесват както на слушатели с мейнстрийм вкус, така и на по-алтернативните инди фенове. Другият извод е, че „поп” не е мръсна дума, стига нещата да се правят интелигентно. Скоро повече по тези въпроси. Оставям ви с неофициалното видео към сингъла „Lost” на Frank Ocean, което разчита на кадри от „The Darjeeling Limited”.

О, и да не забравя да ни похваля. Материали, дело на Рая и мен се появиха в онлайн версията на Капитал Light, затова зарадвайте се с и за нас и им се насладете, както си му е редът.

Автор: Нев