We Will Rock You – част от моя Лондон

5
Добави коментар
chuime
chuime

Билетите за нашумели мюзикъли в Лондон са скъпи. На най-неудобните места – далеч от сцената, в близост до колони и т.н. струват около 37 британски лири. Цените на по-нормалните места тръгват от 50 и стигат до… не знам колко… 

Ако обаче имате път край Лестър скуеър (и да нямате, намерете си), отбийте се в някое от бюрата за продажба на билети с отстъпка. TKTS e официалното местенце, но има десетки други, афиширали бизнеса си достатъчно шарено, за да ги забележите.

Най-добре е да минете по обяд и да попитате за наличните билети за представления, които ще се играят същия ден, но ако сте късметлии като нас с брат ми, и в 6 часа вечерта за смешна цена ще гледате мюзикъл, взел акъла на повече от 6 милиона души във Великобритания и над 15 милиона в 17 държави – We Will Rock You. През май тази година лондонската продукция на мюзикъла отпразнува своя десети рожден ден и се превърна в най-дълго игралия се спектакъл на сцената на Dominion Theatre.

Сценарият е на британския драматург Бен Елтън в сътрудничество с двама от членовете на Queen – Брайън Мей и Роджър Тейлър. Арлене Филипс е човекът, отговорен за уникалната хореография и сценографията. We Will Rock You включва 24 от най-големите хитове на легендарната група и е отличен с престижната награда Olivier заради рекордната си продажба на билети.

Първоначално идеята е била да се създаде биографична история за живота на Фреди Меркюри, но впоследствие сценарият залита към фантастиката. На 12  май 2002 г. е премиерата на мюзикъла в Лондон, в Dominion Theatre – един от най-големите театри в Уест Енд с капацитет от 2000 души.

За какво се разказва:

Историята се развива 300 години напред в бъдещето. Земята е преименувана на „Планета Мол” и се контролира от корпорацията „Глобалсофт”. Га-га децата гледат една и съща телевизия, слушат компютърно генерирана музика, гледат едни и същи филми, носят еднакви дрехи и имат едно мнение по всички въпроси. Познатите ни музикални инструменти са абсолютно забранени за използване, превърнати са в камък, и рок музиката е непознато понятие за жителите на Планета Мол. В новия випуск от завършили училище Га-га деца обаче е и черната овца Галилео, който сънува и чува странни думи в главата си, повечето от които са текстове на отдавна забравени песни, чийто смисъл той не разбира. Галилео не се държи като останалите ученици и е арестуван от полицията на Глобалсофт заедно с друга странна особа – Скарамуш.   Корпорацията „Глобалсофт” се управлява от Killer Queen. На планетата Мол се разпространява предсказание, че музикалните инструменти са скрити на място, наречено „там, където рокът е жив”, и предстоят да бъдат намерени от избрани хора. Killer Queen нарежда на подчинения си генерал Khashoggi да залови и унищожи бунтовниците-бохеми, разпространяващи и уповаващи се на това предсказание.

Докато Галилео и спътницата му бягат от болницата, в която са затворени, управляващите взривяват всички скали на планетата в опит да намерят скритите според предсказанието музикални инструменти. След като не намират нищо, те обявяват пророчеството за фалшиво и се радват на победата си твърде прибързано.

По улиците, бохемите си правят музикални инструменти от подръчни материали и се радват на рок музиката, която помнят. Срещайки се с Галилео и Скарамуш, те проявяват предпазливост, докато разберат, че Галилео е техният водач в разкриване на пророчеството. Бохемите с имена на музиканти и певци отвеждат двамата новодошли в хотел, разположен върху руините на метростанцията Tottenham Court Road в Лондон, където всъщност реално е местоположението на театър Dominion.

Полицията на Глобалсофт обаче намира бохемите. Следват битки с лош за бунтовниците край, а Галилео и Скарамуш продължават борбата срещу системата с помощта на един библиотекар на име Поп. Той им разкрива цялата тайна на пророчеството и ги завежда до руините на стадион „Уембли” в Лондон. Там тримата намират скритите музикални инструменти и рокът отново се разнася по цялата планета.

„Това шоу е за легендата“, казва Бен Елтън. „Взели сме легендата за Queen и сме създали наша собствена, измислена история за младежите, които се опълчват на институциите, опитващи се да потискат тяхната индивидуалност и любов към музиката. Те се нуждаят от герой, който да им помогне в тяхната битка, а ние им даваме двама – мечтателя Галилео и рокерката Скарамуш. Познайте кой ще победи накрая?“

We Will Rock You e толкова популярен мюзикъл, че обикновено всеки влиза в залата, изпълнен с очаквания за най-най-зрелищно представление. Предполагам, че излезли недоволни от театъра няма. Музиката на легендарните Queen е само едно от нещата, които правят така, че зрителите да се втрещят по седалките си.  Сценографията, звукът и костюмите – също. Перлата в представлението безспорно е актрисата, която изпълнява ролята на Killer Queen – Mazz Murray (дано попаднете на състава, в който играе тя). Първият път когато я чуете, със сигурност със страх ще погледнете към тавана, за да се уверите, че няма да се срути над главите ви. А после…ще чакате Mazz Murray да се появи отново на сцената и да слушате умопомрачителния глас на актрисата, поела ролята на  Killer Queen в We Will Rock You още през април 2004 г.

На края на представлението, след падането на завесата се чува глас, който пита дали зрителите искат да чуят „Бохемска рапсодия” и актьорите излизат на бис, за да я изпеят под ръкопляскания на абсолютно откачилата вече публика. И…пеене – кой може, кой не може…такава шумотевица е по седалките, че никой няма да ви съди ако мрънкате или ръмжите на песните на Фреди. А, да не забравя да кажа, че в театър Dominion по време на мюзикъла се пие бира както на концерт на стадион. И се танцува съвсем спокойно. В Dominion когато помръднеш, не причиняваш морска болест на целия ред седалки – те просто не се клатят. Как го измислят тия хора, не знам (и как не мирише на мухъл в Dominion също не знам)…

О, май забравих нещо важно! Ние с брат ми имахме страхотен късмет, гледайки We Will Rock You, защото Роджър Тейлър излезе на сцената за около минута. ‘Ми…Лондон, какво да правиш…животът тук не тече, а свири на китара и пие вкусна тъмна бира.

P.S.
През май 2013 г. Wе Will Rock You ще разтърси и зала „Арена Армеец” в София. Гастролът на продукцията у нас е част от световното турне на We Will Rock You, което ще стартира от Великобритания на 27 март 2013 г. и ще премине през Финландия, Дания, Холандия, Люксембург, Чехия и Турция. Всяко представление в „Арена Армеец“ ще бъде с ограничен капацитет от 4 500 души. Билетите струват между 40 и 100 лева и вече са пуснати в продажба. Ето и датите и часовете на спектаклите:

15 май, сряда, 20:00 ч. 16 май, четвъртък, 20:00 ч. 17 май, петък, 20:00 ч. 18 май, събота, 15:00 ч. и 20:00 ч. 19 май, неделя, 19:00 ч.