Каймановите острови, тропически рай в Западните Индии – тема за Великобритания – Idi.bg

39
Добави коментар
tao
tao

 

 

Каймановите острови се намират в Западните Индии и се състоят от Гранд Кайман, Кайман Брак и Малък Кайман. Общата им площ е 262 кв. км, като 197 от тях заема Гранд Кайман. На него живее и над 90% от населението на островите. Христофор Колумб открива Каймановите острови през 1503 година. През XVII – XVIII век те били известни под името Лас Тортугас заради многото костенурки, които живеят на самите острови и във водите около тях.

 

 

Гранд Кайман, притежава космополитен дух. Там ще откриете гурме ресторанти, дайвинг на световно ниво и известния плаж Seven Mile. Кайман Брак е рай за любителите на природата. Той може да Ви предложи спиращи дъха гледки, докато се разхождате или се гмуркате. На Малък Кайман пък ще Ви се хареса спокойната атмосфера, която отчасти се дължи и на това, че островът е дом на само 150 души.

 

 

 

 

През 1662 г. островите са завзети от Великобритания и са присъединени към Ямайка. 300 години по-късно Ямайка вече е независима, но Каймановите острови остават под властта на британската корона. Държавното устройство е регламентирано от конституцията (приета през 1972 г.), според която правителството се оглавява от губернатор, назначаван от британската кралица.

На Каймановите острови са развити крайбрежният риболов и изкуственото отглеждане на костенурки. Промишлеността е представена от малки предприятия за производство на строителни материали и туристически сувенири, а на остров Малък Кайман има нефтен терминал.

 

 

 

Голям Кайман е може би най-атрактивния от Каймановите острови със своите удивителни флора и фауна. Там има сребърни палми, папагали, костенурки, палмови орхидеи (които са забранени за изнасяне от страната като природен уникат). Всички те са станали истинска емблема на острова. Гранд Кайман ще Ви предложи и разнообразни изживявания – от търсещите храна и внимание скатове в Stingray City, до разходките по стръмни скали и гмурканията в лазурните води край острова. А той е същински воден рай! Ако обаче сте по-привлечени от твърдата земя, задължително посетете Seven Mile Beach, който определено е един от най-добрите плажове в света. Можете да се разходите и до единствената в света ферма за зелени морски костенурки, или пък през субтропичната гора по специалната пътека Mastic Trail.

Кайман Брак е доста по-малък остров с интересен релеф, образуван от безброй отвесни скали, които се издигат над морето. Главната забележителност там са тайнствените пещери (над 170 на брой) и изобилието от екзотични птици, които са избрали това място като спирка по обичайния си прелет към топлите страни. Кайман Брак е дом и на плодни прилепи, чапли, диви зелени папагали, както и се радва на изобилие от тропични растения. Островът е кръстен на внушителните си стръмни, варовикови скали ( „brac” – на галски език), които се издигат на 43 метра над водата. Докато сте там не пропускайте и резервата за папагали – National Trust Parrot Reserve.

 

Малък Кайман е най-слабо развитият от трите острова. Преди години той е бил пренаселен от рибари, които ловували водни костенурки. С намаляването на този животински вид и хората се махнали от острова и не се появили отново на него в следващите почти 200 години. Новото му заселване било трудно и тежко заради честите урагани в района. Това са причините в момента на Малък Кайман да живеят едва около стотина души. Електричество на острова има едва от 1990 година и там е абсолютен див рай. Насладете се на спокойствието, плажовете, лагуните, тучната зеленина и невероятните места за гмуркане. Жак Ив Кусто обявява Малък Кайман за едно от топ три местата на света, където любителите на гмурканията трябва задължително да отидат (Bloody Bay Wall се счита за най-доброто място за стенно гмуркане на Карибите).

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1937 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност