Символ на съпротивата срещу преследването на Фалун Гонг осъден

3
Добави коментар
adrian
adrian

Луо Я, Епохални Времена (Epoch Times)
07.09.2012

Tweet

Символ на съпротивата срещу преследването на Фалун Гонг осъден

 

Снимка на Уанг Шяодонг преди ареста му, предоставена от семейството му.

Практикуващ Фалун Гонг, чийто арест предизвика забележителни действия на съпротива срещу китайския комунистически режим, бе осъден на три години затвор на 13 август 2012 г. в процес, белязан от нередности.

Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), високоуважаван училищен преподавател в с. Джоугуантун (Zhouguantun), провинция Хебей (Hebei), бе арестуван на 25 февруари от Екипа по вътрешна сигурност на гр. Ботоу (Botou). Той бе обвинен в създаването на DVD-та, които информират относно преследването на Фалун Гонг в Китай.

Духовната дисциплина Фалун Гонг, чийто последовател е Уанг, е подкрепяна от режима през 90-те години, преди бившият партиен глава Джянг Земин (Jiang Zemin) да стартира национална кампания за изкореняването й през 1999 г. По онова време практиката има между 70 и 100 милиона последователи – повече от членовете на Китайската комунистическа партия (ККП). Практикуващите Фалун Гонг са привлечени от петте медитативни упражнения на тази дисциплина и силното ударение върху нравствеността, базирано на принципите истинност, доброта и търпение.

Арестът на Уанг остави 6-годишното му дете и 77-годишната му майка да се борят за оцеляването си и разгневи селото му.

Член от всяко едно от 300-та домакинства в селото сложи подписа и пръстовия си отпечатък в петиция с настояване за освобождаването на Уанг. Палецов отпечатък в червен восък е традиционен начин за подписване на документ, удостоверяващ тежестта на подписа.

С тази петиция жителите на селото демонстрираха, че не вярват на 13-годишната партийна пропаганда, демонизираща Фалун Гонг, и че вече няма да се примиряват с тази кампания на преследване.

Според пекински източник петицията е обиколила членове на Постоянния комитет на Политбюро – групата от девет мъже, управляващи ККП – и е предизвикала шок сред тях.

Участниците в петицията бяха наречени „смелите 300“. За тях се застъпиха експерти и демократични активисти в Китай.

Примерът на „смелите 300“ бе последван и от други китайски села, в които практикуващи Фалун Гонг се сблъскват с преследване.

През май в североизточната провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang) 15 000 души се подписаха и поставиха пръстовите си отпечатъци в петиция за разследване на несправедливата смърт на практикуващ Фалун Гонг и ареста на неговите съпруга и дъщеря, които също са апелирали за разследване.

В началото на юни в с. Донганфенг (Donganfeng), провинция Хебей, селяните първо направиха човешки щит, възпрепятстващ полицията да арестува практикуващ Фалун Гонг, а след ареста му 703 от тях се подписаха с име и пръстов отпечатък в петиция за неговото освобождаване.

Процесът срещу Уанг се състоя на фона на тази мирна съпротива срещу преследването на Фалун Гонг от страна на ККП.

Двама пекински адвокати, изпратени от семейството на Уанг, бяха отпратени при опита им да го посетят в арестантския център на Ботоу. Жалбите им до Бюрото по обществена сигурност останаха без отговор.

Първият процес срещу Уанг бе проведен тайно в съда на Ботоу на 18 юли. Преди откриването на съдебното заседание двамата наети от семейството му адвокати са били принудени да напуснат и са били заменени от назначен от режима адвокат. Семейството на подсъдимия не е било информирано за делото.

Според висш адвокат от континентален Китай, запознат с делото на Уанг, той е бил лишен от юридическите си права по време на първия процес и следователно присъдата му е неконституционна и незаконна.

Присъдата по делото бе произнесена на 13 август. Семейството на Уанг е било осведомено едва на следващия ден чрез обаждане от зам.-директора на арестантския център на Ботоу. Той им е съобщил, че Уанг е поискал да обжалва и да се срещне с адвокат.

Сестрата и майката на Уанг са отишли в съда на Ботоу и са настояли за писмено съдебно решение, но не са го получили до 20 август.

След многократни молби  на семейството на Уанг им е разрешено да го видят на 18 август. Срещата им е била под наблюдението на сили на сигурността и на полицията, и е продължила само 15 минути. Уанг е казал на семейството си, че съдът е заплашил да увеличи присъдата му, ако той не се разпише под съдебното решение.

Уанг и семейството му са обжалвали присъдата в провинция Хебей и очакват втори процес.

Съпротивата в израз на застъпничество за Уанг си има цена. Сестра му, Уанг Шяомей (Wang Xiaomei) помага за организирането на петицията. На 29 май тя е осъдена на една година в трудов лагер.

Когато по-големият брат на Уанг го посещава в арестантския център в средата на май, вижда признаци, че Уанг е бил изтезаван. Amnesty International публикува призив за спешни действия в помощ на Уанг Шяомей и брат й Уанг Шяодонг на 31 май.

Жителите на с. Джоугуантун са били заплашвани да подпишат отричащи Фалун Гонг заявления и според данните селото е залято от лозунги, очернящи духовната дисциплина.

„Това е битка между доброто и злото: на езика на политиката – стремежът към свобода и демокрация – заяви Танг Джинглин (Tang Jinglin), адвокат по човешки права в провинция Гуандонг. – Репресираните трябва да се изправят заради себе си и за справедливостта.“

По думите на Танг сега китайците се противопоставят открито, защото вече не сдържат гнева и презрението си спрямо нарушенията на режима срещу човешките права. Той похвали куража на китайския народ и определи настоящия период, в който хората стават по-осъзнати относно правата си и желаят да ги защитават, като „пробуждане“ и „нова ера за народа на Китай“.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Хората осъзнали злата същност на комунистическата партия, нейната отрицателна и пагубна роля в историята на човечеството, имат възможност да осъдят комунизма и отстранят от себе си комунистическото клеймо – Белегът на звяра [The Mark of the Beast]…