Сиамска котка

1
Добави коментар
canopus
canopus

Сиамска котка – това е една от най-красивите породи котки, произхожда от Сиам (днешен Тайланд) от където идва и името на тази порода.

Външен вид

Сиамската котка има изключително красива окраска. Козината е къса, блестяща и прилепнала към тялото.

Имат характерна окраска на тялото и лесно се познават. Класическия цвят на космената покривка е бежов, като постепенно преминава на гърба в по-тъмни тонове. Отметите са контрастиращи на окраската и включват по-тъмните цветове по лицето (т.нар. „маска”), ушите, опашката и лапите.

Характерно за Сиамските котки е, че те се раждат бели с кафеви или сиви очи, които с течение на времето посиняват, а козината им потъмнява и се появяват характерните тъмни отмети.

Цветови варианти:

–          SIA n 33 67 – с наличие на кафяви отмети

–          SIA a 33 67 – с наличие на сини отмети

–          SIA c 33 67 – с наличие на лилави отмети

–          SIA d – с наличие на червени отмети

–          SIA e – с наличие на кремави отмети

–          SIA f – с наличие на костенуркови (тъмно кафяви) отмети

–          SIA n 21 – с наличие на ивичести кафяви отмети

–          SIA f 21 – с наличие на ивичести костенуркови (тъмно кафяви) отмети

За недостатъци се считат:

–          Бели петна по корема или страничните ивици

–          Бели петна или бели косми в тъмните отмети

–          Бяло оцветяване по пръстите

Съвременните Сиамски котки имат дълго и стройно тяло. Главата е леко издължена и има клиновидна форма. Крайниците са дълги и тънки, а лапите са малки и овални.

Очи – очите са с бадемовидна форма и син цвят, което е една от най-характерните им черти. Вечер не излъчват зелена светлина както при другите породи, а излъчват отразена червеникава светлина, което се вижда при цветните снимки. Това е така поради различния състав на ириса в очите им, където липсва веществото наречено тапетум нигрум, което придава на очите на котките от други породи жълтеникав кехлибарен оттенък на светло и отразяването на зелена светлина през нощта.

Уши – ушите са прави, широки в основата и големи спрямо тялото. Разположени са на сравнително голямо разстояние едно от друго.

Нос – носът е ясно очертан, а носната гъба е с тъмен цвят.

Опашка – права и заострена в края.

Поведение и характер на Сиамска котка

Сиамските котки са много умни, любопитни и игриви. Имат много добра памет и оценят когато се направи нещо добро за тях. Същото се отнася и когато нещо не им хареса.

Те са много чувствителни и изискват внимателно отношение и голямо спокоиствие. За разлика от другите породи котки, те не понасят шума и шумния начин на живот ги травмира. Поради тази причина е желателно да им се осигури спокойна среда без много шум.

Характерно за тях е високата интонация на гласа, особено в период на разгоненост или когато са недоволни.

Отглеждане и грижи за Сиамска котка

Тези котки са чудесни домашни любимци, обичат да са сред хората, но със сигурност не са от най-тихите и мяукат доста силно. Сиамските котки са много своенравни животни, но въпреки това се привързват много силно към стопаните си. Дори се счита, че се привързват толкова силно колкото кучетата. Това значително ги отличава от другите породи котки, които се привързват най-вече към дома.

Грижи

Космената покривка на Сиамската котка е къса и поддръжката е доста лесна и не се изисква всекидневно разресване, за разлика от дългокосместите породи, които изискват постоянни грижи, като например Персийска котка.

Обучение на Сиамска котка

Ако си вземете Сиамкска котка, трябва да я обучите, като за целта е необходимо да сте много търпеливи. Не трябва да бъдете нервни към нея и не подхождайте дръзко, защото тя ще усети това. Колкото по-рано се започне с обучението толкова по-бързо и по-лесно ще свикне котката с Вашите команди. Както вече споменахме Сиамките са изключително своенравни и независими и поради това обучението на котки от тази порода в някои случаи може да се окаже доста трудна задача.

За дресировката е неоходимо голямо търпение. Важно е да се знае, че когато тези котки са под натиск отказват да действат и изпълняват каквато и да е команда. По отношение на дресировката се смята също, че Сиамските котки много приличат на кучетата, тъй като подобно на тях и Сиамките могат да се научат да изпълняват команди, да откриват предмети и да ги донасят, а също и да се разхождат на повод с каишка.

Здравословни проблеми при Сиамска котка

Тази порода се характеризира с добро здраве, но въпреки това както всички останали породи и Сиамските котки са предразположени към някои заболявания:

–          Кривогледство

–          Проблеми с венците като възпаления и др.

–          Проблеми с отделителната система – уринарни проблеми

–          Амилоидоза

Продължителността на живот на Сиамските котки е 14 – 20 години.

Исторически бележки

Сиамските котки са развъдени в Сиам (днешен Тайланд) като аристократични котки. По онова време в Сиам тези котки са смятани за свещени. Сиамска котка са можели да притежават само кралските особи и будистките монаси.

През 18 век кралете от Сиам са започнали да подаряват котки от тази порода на висши европейски сановници. Останалия свят бил силно впечатлен от тази прекрасна порода и така продължава разпростанението й. Така постепенно се пренасят в Европа а след това и Северна Америка, където стават доста популярни.

След усилени селекции извън тяхната прародина е създадена и съвременната Сиамска порода, която значително се различава по доста признаци от старата порода, която е позната днес като Тайска котка

Съществуват и много легенди за тази порода котки. Според една от тях Сиамските котки са били отглеждани в Сиам за да охраняват дворците. Когато някой злосторник се опитал да проникне, котките се хвърляли върху него, впивали ноктите си и мяукали пронизително. Благодарение на това стражата разбирала, че става нещо нередно и идвала незабавно.