8 интересни дестинации в западна Африка – тема за Африка – Idi.bg

50
Добави коментар
tao
tao

 

Ако търсите едни от най- незабравимите изживявания, няма нужда да търсите повече – разгледайте западна Африка! Разноцветната история, невероятните пейзажи, култура и хора ще направят Вашата ваканция там неповторима. Повечето от нас може би не са толкова добре запознати с този район на света, затова ето 8 от най-забележителните дестинации там :

1. Делтата на Син-Салум, Сенегал

 

 

В югозападен Сенегал, в сърцето на мангровата гора, лежи делтата на Син-Салум. Тук има много острови, реки и лагуни, които гъмжат от някои от най-екзотичните диви животни и птици. Посетителите могат да се разходят с лодка по реката и да разгледат птиците фламинго и пеликаните, докато преминават край старомодните рибарски селища. Град Палмарин започва да изгражда своята репутация като една от най-добрите дестинации в западна Африка. Тук има добри хотели, а някои дори са построени на дърветата баобаб! Мястото е чудесно и за любителите на еко туризма.

2. Джене, Мали

 

 

Град Джене е основан през 800-ната година и е едно от най-невероятните места, които можете да посетите в западна Африка. Кацнал е на бреговете на остров в река Нигер, на няколкостотин километра от Тимбукту. В миналото през Джене преминавали търговци, пътуващи от Гвинея до пустинята Сахара. Пазарът, който се организира всеки понеделник е изключително преживяване, което не бива да се пропуска.

 

3. Крайбрежните крепости на Гана

 

 

Атлантическото крайбрежие на Гана гъмжи от разнообразни древни замъци и крепости, които датират от XVII век. Някога те били складове за подправки, злато и слонова кост, а след това били превърнати в затвори. Замъците били ценни недвижими имоти, за които европейците се борели с нокти и зъби. В днешно време някои от тях са превърнати в хотели, така че ако търсите чудесна дестинация в западна Африка с интересни хотели и плажове с кокосови палми – това е Вашето място.

 

4. Агадез, Нигер

 

 

Агадез е люлката на културата и търговията в региона, и със своята очарователна история е една доста интересна дестинация. Агадез е и „врата“ към пустинята Тенере и планините Air. Посетете Grande Marche, за да усетите микса от националности и култура. Туарегите търгуват с добитък и камили, а многобройните занаятчии предлагат своята ръчно изработена продукция, която правят на място. Разгледайте джамията Grand Mosque, както и султанския дворец, а след това се разходете по тесните улички, криволичещи между къщите от кал.

5. Тимбукту, Мали

 

 

През средните векове Тимбукту бил център на образованието, културата и търговията, и някои от сградите са древни. Керваните, превозващи сол, които идват чак от Taoudenni през зимните месеци, все още правят своите спирки в града. Тимбукту не е сред най-достъпните места за посещение в западна Африка и най-лесният път да стигнете до там е чрез лодка по река Нигер, но това си е част от приключението! Най-добре е да идете там по време на фестивала на пустинята (The Festival of the Desert).

 

6. Връх Камерун

 

 

Връх Камерун е най-високият връх в западна Африка, както и един от последните активни вулкани в Камерун. Той се издига на внушителните 4095 метра и си остава популярна туристическа дестинация. Тук всяка година се провежда Гинес маратон (Guiness Trail), спонсориран от едноименната марка бира, чийто маршрут преминава през най-стръмните и стари пътеки на планината. Посетителите трябва да имат водачи, които да ги преведат по пътеките на джунглата, фермите и откритата савана.

7. Национален парк Лоанго, Габон

 

 

Описван като „последният Рай в Африка“, националният парк Лоанго е едно от основните места, които трябва да посетите в западна Африка, особено ако сте любители на природата. За разлика от всеки друг национален парк на континента, тук има гори, блата, савана и плаж! Това го превръща в едно от малкото места на света, на които можете да видите слонове, горили и китове в рамките на един престой. Разнообразието на парка е доста привлекателно и никак не е учудващо, че той се придвижва все по-напред в списъка с най-добрите еко дестинации в западна Африка.

 

8. Остров Горее, Дакар

 

 

Дакар е столицата на Сенегал, а близо до брега се намира и малкият остров Горе. Островът е истински рай – толкова отдалечен от хаотичните, претъпкани улици на Дакар. Островът има интересна история, която го превръща в една от задължителните дестинации в западна Африка. Някога това бил регион, в който процъфтявала търговията с роби, като доказателствата за това са навсякъде. Най-популярната забележителност, свързана с тази търговия е „Къщата на робите“ (Maison des Esclaves), която е построена през 1776 от датчаните, с цел да бъдат държани робите там преди да бъдат изпратени към Америка или Карибите.

 

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1678 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност