В хармония: 5 съвета за изграждане на отношенията между родители и учители

43
Добави коментар
ivon4etyyy
ivon4etyyy

В съвременното обучение отношенията между преподаватели и родители е почти толкова важна, колкото тази между учители и ученици. Тъй като системата на обучение се сменя сравнително често, а всяко поколение носи своето ноу-хау със собствена методика, тя може да действа само, ако в нея вярват и учители, и родители. Важно е да се опитате да възприемете учебната система през погледа на преподавателя, без да забравяте малката подробност, че вие възпитавате едно или две деца, а той или тя се занимава с по две дузини. 

1. Започнете комуникацията позитивно Учителите са по-склонни да обръщат внимание на онези родители, които подхождат към тях с позитивна нагласа. Усмихнете се и поздравете преподавателя на детето си, когато го срещнете на улицата или по време на родителска среща. Може да ви се струва незначително, но за него или нея това е знак на уважение и положително отношение. Ако на по-късен етап ви се наложи да обсъждате някакъв проблем с преподавателя, много по-вероятно е той или тя да ви обърне повече внимание, ако има позитивна нагласа към вас.

2. Не се гневете преди да разберете всички факти Дори най-честните деца, които рядко лъжат, могат да предадат информацията невярно, без значение дали го правят неволно или нарочно. Понякога даже незначителна информация може да се окаже от особено значение за проблем, затова се опитайте да разберете всички факти и да разберете всички гледни точки. Не се ядосвайте и не реагирайте пред преподавателя с агресия, преди да сте чули и разбрали как стоят нещата. Може да се окаже, че тази прибързана реакция е това, което може да развали отношения на доверие, които са градени с години. Да не говорим за това как могат да се отразят конфликтите на вашето дете.

3. Не нарушавайте авторитета Не е добра идея да нарушавате авторитета на учителя пред децата или да не уважавате неговата позиция. Не отивайте с проблем при директора на училището, без преди това да сте говорили с преподавателя, който засяга проблемът. Това създава лошо отношение и напрежение, които няма да се отразят добре нито на детето, нито на отношенията ви с учителя. 4. Не забравяйте, че повечето учители са чувствителни Преподаването е интензивна и сензитивна дейност, така че добрите учители са чувствителни и емпатични спрямо емоциите на околните. Това е така, тъй като на много от тях се налага да разбират децата без думи. Затова всеки родител трябва да подхожда с особена тактичност, за да не обиди с думи и действия преподавателя на своите деца. Не говорете с учителите така, както да речем бихте говорили с продавач в салон за употребявани коли.

5. Комуникирайте двустранно Добрите учители са не само много добри емпати, но се интересуват от мнението на родителите, тъй като то им дава по-добра представа за техните ученици. Родителите имат право да знаят как върви учението на техните деца, както да бъдат осведомявани за текущи проблеми. Както в почти всички други отношения между хората, отношенията между родител и учител трябва да се гради върху комуникация, която обаче трябва да е двустранна, за да е достатъчно ефективна.