Как да се храним правилно?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Гладът и жаждата са сигнали на организма.

Ние, разбира се, ядем и пием не, за да снабдява­ме организма си с енергия, но по този начин удовлетворяваме и други потребности: наслаж­даваме се на храненето заедно с приятели; обо­гатяваме познавателното си богатство, като изпробваме чужди култури на хранене; радваме се на многообразието на предлаганото в супер­маркета и почти ежедневно ядем месо, тъй ка­то можем да си го позволим. Изяждаме повече и преди всичко затова, защото в сравнителен план по този начин е по-лесно да получим удовол­ствия, които на друго място често ни спестя­ват. По този начин яденето и пиенето осъщес­твяват връзката между тялото и душата. Ле­карите често се противопоставят на резулта­та: яденето и пиенето могат и много да увре­дят душата и тялото.

Погрешното хранене има своите последици

Жителите на Германия например приемат 55,4 процента повече калории, отколкото имат нужда. После­диците от това прехранване: наднорменото тегло и твърде многото холестерин в кръвта благоприятстват вкалцяването на артерии­те, сърдечните заболявания и сърдечния ин­фаркт. Два до два u половина милиона хора в Германия и двеста и осемдесет, до триста хиляди в Авс­трия са диабетици само защото наднорменото им тегло е довело до избухване на болестта. Твърде многото месо често означава твърде много масти и холестерин, във всеки случай оба­че твърде много белтък. Това натоварва бъбре­ците и благоприятства подаграта. По-бога­тата консумация на захар предизвиква кариес и наднормено тегло.

Причинените от храненето недоимъчни заболя­вания напротив при нас се срещат все още ряд­ко: който почти не яде риба, рискува йоден не­доимък и с него гуша. Който не обича мляко и млечни продукти, вероятно получава твърде малко калций и костите му са по-чупли­ви. Който се храни едностранчиво, трябва да внимава и за витаминен недоимък. Всичко това се избягва с балансираното хранене.

Променяне на навиците би помогнало за коригиране на теглото

Който иска да направи за себе си нещо в област­та на храненето, най-често след кратко време се изправя разколебан пред въпроса: „Какво все пак мога да ям?“. Таблицата по-долу показва наг­ледно няколко примера за възможния преход от нормално към пълноценно хранене. Определете сами възможностите си да се промените – спо­ред това на кое място по пътя се намирате. Трудно е да се променят навиците. Дайте на ор­ганизма си време стъпка по стъпка да се приспо­соби към новото.

Помислете си, може би .с правилата за баланси­рано хранене в ръка, кои от тях не спазвате и с коя промяна можете да започнете най-лесно. Ако първата промяна вече е навлязла в кръвта ви, обърнете се към следващата точка. Особено ефикасна е замяната на типично „кон­тиненталната“ закуска от бяло хлебче с масло и мармалад с пресни кълнове, плодове и прясно или кисело мляко или с пълнозърнест хляб с извара, обезмаслено сирене и плодове. Тази закуска засища за по-дълго.

Съвет: Ако от богатата на баластни вещест­ва храна получите газове, избягвайте всичко, съ­държащо захар, сладки плодове и сокове.

Специалистите диетолози препоръчват и:

Новото кафе Витаголд – VITAGOLD SLIM, което прави отслабването още по-лесно. То е разработено в сътрудничество на швейцарска лаборатория, известна с изследванията си в сферата на диетологията и водеща американска биотехнологична компания. Тя е производител на нов клас кафета и продукти за отслабване, които са одобрени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Новото кафе Витаголд помага за:

Лесното изгаряне на натрупаните мазнини около корема, талията, бедрата и задните части;
Цялостното решаване на проблемите със затлъстяването и целулита;
Стопяване на натрупаните килограми след раждане;
За запазване на оптималното тегло и за поддържане на добрата форма;
Анти-ейдж и антиоксидантен ефект.