Боженци – портал на АИР Боженци. Настаняване в Боженци. Снимки от Боженци. Предстоящи събития. – Боженци – сайт справочник

6
Добави коментар
rebellion
rebellion

По традиция в дните около Димитровден АИР „Боженци“ и младежка театрална студия „Гаргара“ пресъздават „Завръщане на търговци и дюлгери“. Тази година възстановката ще е на 25 октомври /събота/ от 12:30 часа на мегдана в Боженци. 

През 18-19 в. хората в Боженци се занимават предимно с търговия. Пазари за стоките си, търговците търсят в различните краища на Османската империя и извън нея. Търговците тръгват на път по Гергьовден и се завръщат в родния си край по Димитровден. Дългото отсъствие от дома и опасността при пътуванията им създават специален битов стил при изпращането и посрещането им в селото от техните близки.

Фолклорен ансамбъл „Пирин“ ще изнесе концерт на 21 септември от 12:30 часа на мегдана в АИР „Боженци“.  Официалното честване на 50 годишния юбилей ще започне с Водосвет за здраве и благополучие. Габровският драматичен театър ще постави „Село, село, пусто село“ на 20 септември от 19:00 часа в АИР „Боженци“. Театърът ще се играе на открито и е част от официалните чествания по случай 50 години от обявяването на село Боженци за Архитектурно-исторически резерват.

На 06-ти септември от 12:30 часа на Мегдана в Боженци фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ ще изнесат концерт. Тази година освен Съединението на Княжество България с Източна Румелия, АИР „Боженци“ ще отбележи и 50 годишния си юбилей. По този случай след концерта от 13:30 часа в градинката пред Новото школо ще се открие Изложба „50 години Архитектурно – исторически резерват Боженци“.  Официалното честване на 50 годишния юбилей ще бъде на 21-ви септември.