Разпространението на акне е по-ниско в селските райони.

2
Добави коментар
woltron4o
woltron4o

Разпространението на акне е по-ниско в селските райони.

Акне вулгарис е, за съжаление, много често срещано дерматологично заболяване. Тежкото акне води след себе си ниско самочувствие, дори депресия.

В различни проучвания пациентите с акне често отдават състоянието си и неговите обостряния на начина си на хранене. Най-често обвиняваните храни за това са шоколад, мазнини, твърде мазни продукти. Научната литература не е единодушна по въпроса, опитът обаче показва, че храната наистина има отношение към това заболяване.

Десетките проучвания в тази област в световен мащаб показват категорично, че разпространението на акне е по-ниско в селските райони, отколкото в индустриалните общества. Островитяните в Папуа, Нова Гвинея например, се хранят основно с коренови зеленчуци, плодове, риба и кокосови орехи. Приемът на млечни продукти, кафе, алкохол, зърнени храни, мазнини, захар и сол е минимален. Брашното, захарта и оризът съставляват една четвърт от диетата им. В тази популация не се наблюдават случаи на акне.

Съобщения за северните канадски местни обитатели не споменават за акне преди нахлуването на културни особености от техните южни съседи, изразяващи се и в повишена консумация на газирани напитки, говеждо месо, млечни продукти, обработени продукти.

Жителите на Окинава преди Втората световна война следват традиционната диета от сладки картофи, ориз и зеленчуци, ядки, но малко месо. Впоследствие, след възприемане на диета богата на животински продукти, случаите на акне се увеличават.

Приемът на мляко (вкл. сухото, ниско и високомасленото) е свързано с риск от развитие на акне в тийнейджърска възраст. В тази връзка учените установяват, че общият прием на мляко се свърза с тежките форми на акне. Единствените хранителни добавки, които влияят положително върху заболяването са витамин Д и тоталния енергиен прием.

Препоръчвани храни за кожа, предразположена към акне

Зърнени храни – див, кафяв ориз, царевица, елда. Тези храни са с ниско съдържание на глутен.

Бобови растения – зелен фасул, черен фасул, леща.

Плодове – пъпеши, ябълки, круши, грозде, киви, манго, ягоди, малини, боровинки и други дребни костилкови плодове

Сушени плодове (непосладени) – манго, ябълки, стафиди, круши

Зеленчуци – броколи, карфиол, зеле, спанак, синап, маруля, тиквички, картофи, маслини, моркови, целина, артишок, аспержи, чесън, зелен лук, зелен пипер, чили – внимателно с чилито, ако имате стомашни проблеми.

Слънчоглед, тиквени семки.
Мазнини – зехтин, оцет

Животински протеини – яйца, свинско, говеждо, птиче месо, морски дарове

Подправки и сосове – босилек, риган, морска сол, тамари соев сос – не съдържа пшеница, доматен сос, натурални пилешки и растителни бульони, Нито един от гореизборените не бива да съдържа захар и транс-мазнини.

Ниско минерална вода, чай, понякога кафе