Пилешко филе с кокосово мляко, лайм, ориз и броколи

4
Добави коментар
rimy
rimy

Мисля, че ако някога науча холандски, ще е основно покрай кулинарните списания, в които се ровя за идеи. И набелязявам нови рецепти, и лепя едни цветни листчета, а времето все не стига да ги сготвя. Обещавам, че скоро ще започна да приготвям повечко от набелязаните десерти, зимата идва и все по-честичко ни се похапва сладко 🙂

Днешната рецепта за пилешко филе видях в едно рекламно списание, но приготвена с пуйка. Покрай къритата, които правя сравнително често, вкъщи винаги ми се намира някое кенче с кокосово мляко, а пристрастията ми към пилешко месо са известни. Замених пуешкото с пилешко.

Ястието е много лесно за приготвяне, което ме привлече от пръв поглед. А и почти не изисква време. Съдържа както месо, така и ориз и зеленчуци за гарнитура, пък и е сочно. Комбинацията от кокосово мляко и лайм му дава прекрасен аромат, макар и специфичен. Рецептата е една от любимите ми, публикувани в Sweet Things, откакто го има 🙂

Пилешко филе с кокосово мляко, лайм, ориз и броколи

1 лайм
500 гр. пилешко (или пуешко) филе на кубчета
2 с. л. олио
300 гр. ориз
около 600 гр. броколи
1 консерва кокосово мляко (400 мл.)
черен пипер, сол

1. Измиваме и сваряваме ориза в леко подсолена вода, следваме инструкциите на опаковката. Оставяме настрани.

2. Измиваме добре лайма и настъргваме кората му. Изцеждаме сока в отделна чаша.

3. В тиган загряваме олиото и запържваме кубчетата пилешко филе за няколко минути. Добавяме кората от лайм и кокосовото мляко и оставяме да ври на слаб огън около 15 минути, или докато сосът стане с желаната гъстота. Добавяме сока от лайм, подправяме със сол и черен пипер.

4. Почистваме броколито, разделяме го на розички и ги варим в леко подсолена вода за около 5 минути.

5. Разделяме ориза на 4 части в големи чинни. Върху него разпределяме пилешкото филе с кокосов сос, гарнираме с броколи и парче лайм.

 

Related