Късогледство – характеристика и лечение на заболяването

1
Добави коментар
mariaframar
mariaframar

Детайли

Категория: Здраве

Създадена на Петък, 28 Септември 2012 13:18

Написана от Аптеки Фрамар

Късогледството известно още като миопатия, се характеризира с нарушение на рефракцията. Този проблем настъпва, когато очната ябълка е малко по-дълга от обичайното. Поради тази причина, светлинните лъчи се фокусират в една точка в предната част на ретината. Обикновено късогледство е наследствено заболяване и симптомите се проявяват още в детството. Въпреки, че състоянието може да се стабилизира в някакъв момент, то може да се влоши с възрастта.

Симптоми на късогледство

Най-честите симптоми на късогледство при децата включват присвиване на очите при наблюдение на далечни обекти, трудности при четене от дъската в училище, гледане на телевизия от близко разстояние и незаинтересованост от игрите навън. Късогледство удвоява риска от поява на глаукома и отлепване на ретината. И двете състояния могат да доведат до загуба на зрението в по-късен етап от живота.

Прегледа при очен лекар, ще определи дали едно лице страда от късогледство или не. Заболяването е сравнително лесно за коригиране с помощта на контактни лещи или очила.

Лечение на високо късогледство

Високото късогледство може да се лекува, което ще премахне напрежението в мускулите на очите. За да направите това успешно и в дългосрочен план, трябва да се разберат причините за това състояние. Лечението може да се случи от само себе си, напълно естествено, просто трябва да се знае начина, по който може да се постигне.

Очилата, никога няма да помогнат за освобождаване на напрежението на очните мускули, напротив, с течение на времето те ще го увеличават и пациента ще се нуждае от по-силни очила.

Знаете ли какво причинява бързото късогледство при децата и какво да се направи за да го спрете? Тъй като наследствеността е честа причина и вероятно основната, състоянието не може да бъде под ваш контрол на сто процента. Все пак ако се променят някои от обичайните навици това може да предотврати появата на късогледство и прекалено бързото му развитие, което ще задържи здравето на очите ви за по-дълго време.

Както самия термин подсказва, късогледство е заболяване, което кара хората да не виждат добре отдалечени обекти, изображенията са замъглени и размити и те са в състояние да наблюдават само близки предмети. Ретината е очна структура, която е аналогична на филмов екран. Следователно всичко, което възприемаме от реалния свят попада в тази структура.

Най-честите причини за късогледство са следните:

–          Прекалено четене и писане;

–          Гледане на телевизия от твърде близко разстояние;

–          Работа на компютър;

–          Възпроизвеждане на видео игри за продължително време;

Един от начините за лечение на късогледство е лечение с витамин А. Можете да си го набавите чрез храни като: масло, суров спанак, прясно мляко, домати, маруля, зеле, соеви зърна, зелен грах, моркови, ряпа и др. Смес от мед и сладка папрат с малко мляко, също е ефективно средство за терапия при късогледство

Ако се налага да напрягате очите си за дълго време като работа пред компютъра, не забравяйте да си вземете 10 минутна почивка на всеки 45 минути. Използвайте времето да се разходите или да погледнете през прозореца, за да отпуснете мускулите на очите. Наличието на достатъчно количество сън, също ще помогне за предотвратяване на късогледството.

Лечение на заболяването може да намали нуждата от контактни лещи, както и очила, ако човек се подложи на рефрактивна хирургия, при която се използва лазер. По време на операцията, слой от роговицата се отстранява, което позволява на светлинните лъчи да проникнат в ретината.

При поява на късогледство, най-добрия начин да се предприеме лечение е след посещение при очен лекар. Той ще установи причините и ще ви предложи най-добрия за вас вариант на терапия.