В кухнята на моето семейство

53
Добави коментар
Rainbow
Rainbow

След дълъг, изтощителен ден няма нищо по-хубаво от това още от асансьора да ухае на туко що изпечен крем карамел. С приближаването до входната врата на дома да установя, че аромата на карамел се разнася от нашата врата и лицето ми мигом да се озари от широка усмивка от предчувствието за хубавите неща и уюта, които ме очакват у дома. С влизането да открия, че къщата е подредена и изчистена, масата сложена, а детето е щастливо от забавно прекарания ден у дома с татко, който сложил престилка се върти с черпак около печката и довършва финалните щрихи на пилешката супа и мусаката, а в мивката няма нито една изцапана тенджера или чиния, всичко прилежно е измито, подсушено и подредено. Мъжът ми имаше няколко свободни дни и гореописаната приказна гледка ме чакаше няколко поредни вечери у дома. За мен не оставаше нищо друго, освен да се наслаждавам на топлината и любовта. И тъй като крем-карамелът на мъжа ми, винаги е ставал страшно, страшно вкусен, не мога да не споделя рецептата тук.

Продукти за 6 порции:

4 жълтъка

2 яйца

½ + ½ чаена чаша захар

¼ чаена чаша вода

2 чаени чаши прясно мляко

1 шушулка ванилия

Приготовление:

Водата и едната половина от захарта се изсипват в тенджера и се поставят на котлона, без да се бъркат, докато започнат да придобиват леко карамелен цвят. С леко въртеливо движение на тенджерата карамелът са разбърква и се оставя на котлона докато придобие желания цвят. Карамелът се разпределя между чашките в които ще се пече крем карамелът.

Млякото, заедно със семенцата от шушулката ванилия се поставя в тенджера и се загрява почти до кипване и след това се прецежда.

Жълтъците и целите яйца заедно със захарта се разбъркват с тел, докато захарта се разтопи и при непрекъснато бъркане, на съвсем тънка струйка към тях се прибавя горещото мляко. Яйчено-млечната смес се разпределя между чашките за печене.

Фурната се загрява на 180 градуса, като предварително вътре се поставя дълбока тава, пълна с гореща вода. Водата трябва да е достатъчно, за да стигне до средата на чашките. Чашките се подреждат в тавата и се пекат около 30 минути, или докато кремът стегне. Преди сервиране крем карамелът се охлажда много добре.

Добър апетит!

Други публикации:

Крем Брюле

Крем „Дипломат”

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Преди 1 година:

Кроасани

Like this:

Like Зареждане…

Related