Фитнес и Здраве: Мускулни схващания- крампи/Anticramp

36
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Мускулни крампи са най-често срещани в зряла и по-късна възраст, въпреки че от тях могат да се оплакват и по-млади хора и дори деца. В някои случаи крампите в долните крайници са симптом на заболявания като атеросклероза, диабет, варикозно разширени вени, цироза, проблем с щитовидната жлеза. Затова когато зачестят оплакванията е добре да се потърси лекар.

Понякога тези схващания се появяват при напълно здрави хора вследствие на по-високо физическо натоварване, умора, при наднормено тегло. Причина за крампите са и застоялият начин на живот и стресът.

Каква е причината за крампите, защо мускулите се съкращават извънредно?

Въпреки състоянието на покой, мускулната клетка е заредена с енергия. Това се получава защото вътре в клетката има повече калий, а отвън натрий. Разликата между йоните на калия и натрия се поддържа от работата на клетъчната мембрана, която засмуква натрий и изтласква калий. Заради този електрически заряд между двата елемента, мускулната клетка се съкращава. При нервен импулс клетката се освобождава от енергията. Тогава в нея се насочва калций. Калцият е елемент, който стимулира клетката да  функционира. Мускулната клетка се съкращава. Попадането на калций в клетката съвпада с притока на натрий и отделянето на калий. Докато в клетката има много калции, тя се намира в състояние на спазъм.Клетката се разтоварва от натрупаното напрежение като отдели калций и натрий и в нея постъпи калий.

За да изчезнат крампите

Избегнете мускулното натоварване.
Препоръчителни са масажът, упражненията за разтягане на мускулите, топлата вана.
Необходимо е да се приема достатъчно количество вода, не по-малко от литър на ден.
Включете изброените по долу добавки ,които ще ви помогнат  да се справите с крампите.

Хранителни добавки

Специфична комбинация от минерали, витамини и други ефективни субстанции, подходящи за намаляване на риска от крампи. Подтиска ефекта на млечната киселина, намалява риска от възникването на крампи, а добавения екстракт от кора на върба спомага за по-ефективно отделяне на топлината от организма.

Предназначен за: намаляване на мускулните крампи, попълване на минералните запаси и възстановяване на киселинния баланс, чрез свързване на млечната киселина от мускулите. Намалява риска от прегряване на организма. Уникална смес от минерали, витамини и други ефективни съставки; Практична форма за приемане – капсули

За да се предолеят крампите значение има магнезият, който възпрепятства навлизането на калий в клетката. Този елемент е необходим  за работаа на клетъчната мембрана. Освен това всички процеси, които са свързани образуването и изразходването на енергия са невъзможни без него. Повече от 80 % от хората изпитват дефицит от магнезий. Това обяснява наличието на крампи при 75 % от оплакващите се. Дължи се на факта, че при стандартното хранене, не се набавя необходимото количество от микроелемента. Освен това съществуват много фактори, които водят до загубата му. 

За да се набави необходимото количество, е необходимо да се въведе прием  на магнезий във вид на добавка. Препоръчваният прием е 100-200 мг не повече, за минимум четири седмици. В добавките се препоръчва да е във вид на магнезиев цитрат. Тъй като цитратите улесняват усвояването на микроелементите. Иначе, ще е необходима повече солна киселина, а след четиресетгодишна възраст, се наблюдава намаляване на отделянето й в стомаха, което води до дискомфорт.

Колкото и да е странно, за да се преодолеят крампите, е необходим и калций. Когато има дефицит на калций, обикновено крампите зачестяват. Калцият и магнезият са свързани. Те трябва да са в съотношение 2:1, за да са балансирани клетъчните процеси. Така че взема ли се магнезий във вид на добавка, задължително трябва да се увеличи и приемът на калций. Препоръчителни са тези добавки, чийто състав е премерена комбинация от двата микроелемента.

За съжаление, консумацията на млечни продукти не може да задоволи нуждите на организма от калций. Още повече, че намиращият се в тях фосфор, влияе  на желания минерален баланс, което също може да доведе до мускулно схващане.

Третият елемент, който е нужен, за да се балансират магнезият и калцият, е витамин D. Има описани случаи, в които дори само приемът на този витамин редуцира и тушира крампите. Той е необходим за усвояването на другите два микроелемента.

Това е аминокиселина, която повишава активността на клетъчна мембрана, намалява възбудимостта и предпазва клетката от калциево натоварване.

Тауринът е силно ефективен срещу крампите, помага и при тези вследствие на епилепсия.