Есенен чийзкейк с тиква и шоколад

6
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

 Есен е! Прекрасна, пъстра, поетична есен, любима на мен и на елфа-принц, може би защото през този вълшебен сезон сме родени, но и защото цветовете по това време на годината са несравними. А вкусовете и уханието на есенните дарове… Канела, индийско орехче, сладка тиква…точно за тях ще си говорим днес! Пък ако обичате чийзкейк, то този сладкиш наистина ще ви се услади. Бях си решила, че трябва да отпразнуваме настъпването на есента с подобаващо сладко изкушение и…намерих ей тази рецепта. Щом я прочетох знаех, че това ще е Сладкишът! Рецептата е взета от сайта на Марта Стюарт. Ето моята интерпретация на тази симфония на вкусове – така нежни, че елфическият принц провъзгласи получения кейк за шедьовър Не е труден за приготвяне…опитайте го и ще се влюбите

Чийзкейк с тиква и шоколад

Необходими продукти за кръгла тавичка с диаметър 26 см

За основата:

13 какаови бисквити Закуска

4 с.л. разтопено масло

За пълнежа:

250 гр. пюре от сварена тиква

200 гр. крема сирене (ползвах Exquisa)

1 ч.ч. * захар

3 яйца

4 с.л. брашно (или 5, ако тиквата е по-водна)

щипка канела и индийско орехче на вкус

1/2 ч.л. сол

1 натурален шоколад (90 – 100 гр.)

* мерителните чаши, които използвам са с вместимост 200 мл

Пристъпваме към приготвяне на основата за чийзкейка. За целта начупваме 13-те какаови бисквити закуска на парченца и ги пускаме в блендер за да се смелят. При мен точно бройката 13 бе идеална, за да получа блат с необходимата за този сладкиш височина в кръгла 26-сантиметрова тавичка. В случай, че използвате кръгла тава с различен диаметър или правоъгълна с други размери, трябва по усет да прецените колко бисквити да използвате. Блатът не трябва да бъде много дебел, за да не доминира после с вкуса си над останалите прекрасни продукти, които ще съчетаем в този сладкиш. След като сме смлели бисквитите, изсипваме получената трошлива смес в купа и добавяме 4-те супени лъжици разтопено масло. Започваме да мачкаме с ръка, за да се поеме то от какаовите трохи. Ако част от тях остават сухи, добавете още масло, докато усетите, че цялата смес леко се е омаслила. След това я изсипете в тавичката, в която ще се пече кейка и с помощта на дъното на чаша (дъното трябва да е равно, не вдлъбнато) изравнете сместа. Печете за 10 минути в предварително нагрята фурна на 175 градуса. Извадете и оставете настрана.

Нека сега си направим тиквено-шоколадовата смес. За целта е добре предварително да сте си сварили тиквата. Варенето става, като обелените и почистени парченца тиква се заливат в тенджерка с малко вода (1 ч. ч.) и се оставят на умерен огън, докато тиквата омекне напълно. При нужда по време на варенето се долива вода. След като тиквата идеално се е сварила, с помощта на пасатор или на решетъчна лъжица се прави на пюре.

Спокойни, че вече си имаме необходимото количество пюрирана тиква, взимаме една купа и разбиваме в нея с помощта на телена бъркалка крем сиренето със захарта. Към тях прибавяме тиквеното пюре, след това няколкото лъжици брашно, канелата, индийското орехче и солта и накрая трите яйца, едно по едно. Ще получите смес като рядко кексово тесто.

В тенджерка начупете шоколада и го разтопете на слаб огън, като непрекъснато бъркате, за да не загори. Махнете разтопения шоколад от котлона и към него прибавете постепенно 1 чаша от тиквената смес, като разбърквате.

Върху бисквитения блат изсипете първата тиквена смес. След това върху нея с лъжица разпределете на няколко места от втората получена смес – шоколадовата. Вземете вилица и с въртеливи движения направете от двете смеси мраморни шарки.

Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса в продължение на около 50 минути. Можете да проверите дали сладкишът е опечен с дървена клечка за зъби. Готовия чийзкейк оставете да изстине във фурната при отворена врата.

Е, остава само да се насладите на този кадифен триумф на есенните аромати