Новата книга на Паулу Коелю – Ръкописът, намерен в Акра

28
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Паулу Коелю е автор на 23 книги с общ тираж  над 140 милиона, преведени на 73 езика в 168 страни. Новата му книга „Ръкописът, намерен в Акра” е 15-та от красивата поредица в твърди корици на издателство „Обсидиан”. Оформлението е леко променено, поне що се отнася до шрифта, с акцент върху името на автора.

Акра от заглавието не е столицата на Гана, а древен град, сега част от Израел. Там е намерен ръкопис, подобен на папирусите от Наг Хаммади, макар и по-късен, от 14 век. Този ръкопис е на много езици едновременно и е увековечил драматичен момент от историята на Йерусалим – деня, преди кръстоносците да го нападнат. Паулу Коелю „го превежда”  и „дописва”, така да се каже – разбира се, това е художествен похват, такъв ръкопис не съществува, както намеква в много интервюта авторът.

14 юли 1099 г. Врагът е многочислен. Врагът е добре въоръжен. Врагът е пред портите на Йерусалим.

Макар жителите на града да знаят, че на другия ден ще бъдат нападнати, повечето са решили да останат. Сред тях има християни, юдеи и мюсюлмани. Мъже и жени на всякаква възраст. Те са се събрали да чуят думите на един мъдър човек, дошъл от Атина. Той не изповядва никоя религия и вярва в тъй наречената Мойра. Божествената енергия.

Нашият завет към наследниците на земята ни няма да е случилото се през днешния ден, защото това ще бъде сторено от историята. Нека поговорим за всекидневието и за трудностите, които ни се е налагало да преодоляваме. Само това е важно за бъдещето, защото не вярвам много неща да се променят през следващото хилядолетие.

Хората го питат за безпокойството, страха, поражението и самотата. Питат го за оръжията, които да използват, когато всичко бъде изгубено. Питат го за любовта, секса, красотата, съдбата и чудесата.

Такива въпроси му задават жителите на обсадения град, докато чакат врагът да ги нападне.

Тази мъдра книга съчетава вдъхновяващата магия на «Алхимикът» с откровеността на по-късните книги на Паулу Коелю.

Прочетете интересни цитати от книгата тук

Откъс от книгата:

Ключови думи: