Работата убива или как да постигнем дълголетието на гърците

1
Добави коментар
yApple

Ако искате да живеете дълго, не се преработвайте! Или поне не и в условия на криза, когато така или иначе от работа няма опасност да забогатеете, но пък има опасност да си съкратите допълнително живота.

Така изглежда новата рецепта за дълголетие – гръцки патент. Според изследване на ООН най-дълголетните жители на Югоизточна Европа, са именно южните ни съседи. Нищо, че ги мъчи криза. Според изследването средната продължителност на живота в Гърция е близо 80 години. За сравнение продължителността на живота в Унгария, България и Румъния, е приблизително еднаква – между 72,5 и малко над 73 години, а в Турция не достигат и 72 години. И ако се чудите каква е връзката между дълголетието и работата, можете да си направите справка с данните от друго проучване.

Според което, местни предприемачи в южната ни съседка са принудени да намалят заплатите на служителите си заради проточилата се икономическа криза, но в същото време намаляват и работните часове. През второто тримесечие 25 на сто от гръцките компании са предприели намаляване на работните часове като вариант за съкращаване на разходите за труд през следващите три месеца.

Едва ли трябва да се убеждаваме, че когато техни български колеги предприемат орязване на заплатите с мотив, че живеем в тежки икономически времена, това няма да е придружено и от съответното намаляване на работните часове (а често е точно обратното). Така хитроумните гърци са намерили начин хем да се изплезят на Евросъюза, който постоянно се напъва да им налага финансова дисциплина, хем постигат някаква форма на справедливост трудът да е спрямо заплащането, но не повече. А в същото време не рискуват да си съкратят живота от преумора и стрес.