Грип | Хомеопатия | Имуностимулатори | Vivata.bg

50
Добави коментар
olaf
olaf

Сезонът на настинките и грипа чука на вратата и отново трябва да си припомним бързи методи за лечението им и да имаме подръка средство, което да ни избави от по-дълго боледуване. И тъй като грипът и настинката не могат да се лекуват с антибиотици, понеже са причинени от вируси, човек лесно може да избере хомеопатично лекарство, което да засили организма му както във фазата на самото начало, така и при вече развито заболяване. Настинката отминава за около седмица, но грипът може да трае дълго и да доведе до сериозни усложнения от страна на дихателната система и сърцето и затова не бива да се подценява.

Хомеопатичните лекарства могат да ни помогнат както да се предпазим, така и да лекуваме успешно симптомите на настинката и грипа. Хомеопатията е достъпна и намираема във всяка аптека без рецепта.

Хомеопатията, за разлика от класическата медицинска парадигма, лежи на постановката, че “подобното лекува подобно” – закон дефиниран още от бащата на хомеопатията Самуел Ханеман. Самите хомеопатични лекарства се приготвят по друг начин и ефектът от приемането им е различен от класическите медикаменти.

Хомеопатични лекарства, които предпазват от настинка и грип

И двете лекарства са много ефективни, когато започнете да ги вземате още с началото на първите симптоми.

Осцилококцинум (Oscillococcinum) е хомеопатичен препарат, който значително облекчава симптомите на настинка и грип. Предлага се като доза-глобули 1 г в полиетиленова туба (оп. по 3 и 6 бр.). Всяка глобула осцилококцинум съдържа филтриран екстракт от черен дроб и сърце на патица, дозирани по 200 К. Според указанието препаратът следва да се прилага при грип в начален и клиничен стадий с фебрилитет, втрисане, миалгия (болки в мускулите). Активните съставки на препарата са екстракти от патешки дроб и сърце, произвежда се от френската компания Боарон и се използва във Франция от 65 години. Препаратът може да се комбинира с останалите предписани лекарства и е показал добри резултати при проучвания. Може да се използва със същата ефективност и при чревни вирози при деца. Приема се на всеки 12 часа докато симптомите на грип и настинка не отшумят.

Influenzinum е хомеопатичен продукт приготвен от същия субстрат, както и грипната ваксина произвеждана за сезонните грипови щамове. Актуализира се всяка година в зависимост от актуалните за годината грипни щамове, като се разрежда в хомеопатични дози. Лекарството може да се използва като заместител на грипната ваксина, като имуностимулатор, който подготвя имунната система да устои на сезонните грипни епидемии. Инфлуензинум е ефективен веднага след първите симптоми, но и като превантивен медикамент преди да сме настинали. Препоръчителен прием – по веднъж дневно в продължение на месец.

Хомеопатични лекарства при ранни етапи на настинката

Аконит (Aconite) е едно от трите класически хомеопатични лекарства против треска, а именно Аконит, Беладона и Ферум форфорикум. Изложен на течение или студен вятър организмът в рамките на няколко часа се простудява, а Аконит е лекарство, което ефективно облекчава първите ранни стадии на треската, която започва интензивно и рязко. Нуждата от Аконит е много силна при хора изпитващи силна жажда за студена вода, неспокойни и напрегнати, със зачервена и суха кожа. Приготвя се от екстракт от билката монашеска качулка или вълче проклятие, което принадлежи към растения с мощно наркотично действие. Расте по влажни пасбища в запустели планински региони в Русия, Скандинавия и централна Азия. Използва се тинктура от цялото растение без корените, чиито основна активна съставка е алкалоидът аконитин.

Ферум фосфорикум (Ferrum Phosphoricum) е добър избор при трескави състояния и в началото на настинката, когато все още няма добре очертани симптоми.

Gelsemium може да повлиява ранните симптоми на настинката. Сухата кашлица и гърло, течащият нос и сърбежът в носа са типични симптоми, които лекарството облекчава. Препоръчва се и при бронхит.

Vincetoxicum облекчава настинки с бързо начало (развили се в рамките на 1-6 часа). Симптомите включват слабост, тежка умора, болки в костите и мускулите и втрисане. Много подходящ при вирусни инфекции.

Обикновено с добра почивка, хубава храна и лечение настинката и грипът отминават за 5-7 дни, но ако това не се случва и симптомите се задълбочават има риск от поява на усложнения с ангажиране на други органи – развитие на бронхопневмония, затруднено дишане, изтощение на организма и вирусен миокардит, които могат да се предотвратят, ако лечението е правилно.

Титулна снимка автор Alberto Cerriteño & лиценз CC BY-NC-ND 2.0