Що е то пробиотик?

32
Добави коментар
naskoki
naskoki

В последните едва, две години в България започна да се говори все по- често за пробиотици, но какво всъщност представляват те?

Пробиотици (от англ. probiotics) е термин, използван за назоваване на определени микробиологични организми, чието естествено местообитание се намира в храносмилателния тракт и влагалището. Учените са на мнение, че те са изключително полезни за тялото, затова понякога ги наричат добри бактерии. Също така, сред техните полезни за организма свойства, се отличават подтискане на развитието на потенциално опасни бактерии, подобряване на функционирането на имунната система, укрепване на защитната стена на храносмилателния тракт и подпомагане на синтеза на витамин K.

В храносмилателния тракт на всеки един човек се намират над 400 вида от тези микроорганизми, включително лактобацилус и бифидобактериите. Има редица фактори от медицинско и хранително естество, както и такива свързани с начина на живот, които могат да нарушат баланса на храносмилателните процеси в организма и конкретно тези на дебелото черво. В по- голямата си част, тези негативни фактори включват: недостатъчен прием на баластни вещества, продължителна терапия с антибиотици, поглъщане на токсини и вредни за организма вещества от околната среда, а самото състояние на раздразване се нарича дисбиоза.

Когато баланса на бактериалната флора в човешкото тяло се измени, полезните бактерии не могат да се развиват нормално, което от своя страна води до по- голяма вероятност от появата на състояния като диария и вагинални гъбични инфекции.

Източници на пробиотици

Пробиотиците могат да се намерят под най- различни форми, например под формата на капсули, течност, прах или таблетки. Също така пробиотиците се намират в някои от различните видове зеленчуци, соевите храни и основно в редица млечни продукти, като кисело мляко, узрели сирена и кефир (ферментирала млечна напитка), но броя им е много различен в отделните видове марки, тъй като има доста разлики в процеса на обработване. Някои храни, в които протича процес на ферментация, като например киселото зеле, също са източник на пробиотици. Когато бъдат погълнати те създават колонии в червата и други органи на тялото и се развиват там докато не бъдат унищожени в следствие на приема на антибиотици или на други външни отрицателни фактори. Макар да се смята, че пробиотиците играят много важна роля в запазването на здравето на човека, няма препоръчителен дневен прием, който да е строго определен или регламентиран.

Защо хората прибягват до използването на пробиотици

Сред най- честите заболявания, които се повлияват благоприятно от приема на пробиотици са: диария, синдром на раздразнените черва, вагинални гъбични инфекции, укрепване на имунната система, запек и много други. Също така някои лекари препоръчват приема им по време или след терапия с антибиотици.

Имат ли странични ефекти?

Възможните странични ефекти от приема на пробиотици, са свързани с не дотам сериозни оплаквания отнасящи се до процеса на храносмилане, като газове и подут стомах. Хората с подтисната функция на имунната система е добре да се консултират с лекар преди да започнат да приемат пробиотици, тъй като е възможно приема им да предизвика различни инфекции.