Готов ли е „Титан Златна Панега“ да купи ЦСКА – какво каза Сашо Чакмаков

6
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Александър Чакмаков е син на първия капитан на ЦСКА Нако Чакмаков. Бизнесменът, който  от малък е закърмен с червената идея, е спряган за какви ли не постове на „Армията“, включително и за нов собственик на клуба чрез „Титан цимент Златна Панега“ (б.а. фирмата няма нищо общо с настоящия собственик на червените. Съвпадението в имената е случайно). Ето какво каза Сашо Чакмаков по този въпрос, а и по други наболели теми пред Sportal.bg:

Г-н Чакмаков, преди два дни Sportal.bg публикува статия, в която се казва, че ще помагате в строителството на „Българска армия“. Вчера се появи информация, че вашата фирма „Титан цимент Златна Панега“ възнамерява да купи ЦСКА. Има ли истина в това?

– Истината е, че собствениците на „Титан цимент Златна Панега“ няма да водят преговори за покупката на ЦСКА. Аз съм само изпълнителен директор – имам пари, но не достатъчно за издръжката на клуба.

Да, преди няколко дни говорихме с Георги Илиев и му казах, че ще помагам безвъзмездно в строителството на „Армията“, но до там. Ще го направя, защото съм от ЦСКА.

Ще влезете ли в, да речем, някакъв нов надзорен съвет?

– Не. Не искам да съм кукла на конци и моето име да бъде използвано от някого. Аз съм от ЦСКА и не искам пари от ЦСКА. Нямам нужда от легитимация за разлика от други хора.

Какво мислите за „Титан“ и евентуална смяна на собствеността?

– Не одобрявам техния начин на управление и как се отнасят към марката „ЦСКА“. Говоря за интелектуалния аспект на нещата. Но който иска да управлява ЦСКА, трябва да се договори с „Титан“. Не може да се преговаря чрез натиск от медиите. При последните преговори постоянно излизаха информации кой какво казал. При такива разговори всичко трябва да е далеч по-дискретно. Няма как да бъдат елиминирани хора, които са давали пет години пари за клуба. Добри, лоши – давали са средства. Може да звучи зловещо, но за мен не трябва да се изключва и възможността „Глазгоу Рейнджърс“. Знам, че повечето хора не са готови и не искат такъв вариант, но моето мнение е, че трябва да се изчака и нещата да станат по нормален, легален начин.

Какво мислите за „ЦСКА Възраждане“? Имахте ли покана от тях да участвате в евентуално бъдещо управление?

– Не са ме канили, но и да го направят, няма да приема.

Защо?

– Марката „ЦСКА“, а и „Левски“ може да мобилизира 30-40 хиляди запалянковци, които да гледат дербитата на стадиона. Това е капитал, който не се развива. Когато видя или преценя, че има хора, които могат да развият клуба, съм готов да се включа. Ще си купя акции, но като частно лице.  Към този момент не виждам такива хора.

Как може да се оправи българският футбол? Вие говорите за нови хора, нов модел на работа и поведение, но в момента всички бизнесмени, които са във футбола, рано или късно се оплюват…

– Трябват нормални хора, но те не искат да имат нищо общо с нашия футбол. Ако влязат в него, веднага ще се сблъскат със съмнителни персони. Това е причината. Държавата трябва да стане гарант на феърплея. Убеден съм, че обществото иска честен спорт и ако го има, ще се върне на стадионите. Не може сега да ходят по 3000 зрители на мач и то на грандовете. Някакви фенове вдигат революции и те решават кой да е собственикът и треньорът.

Част от същите тези запалянковци отказват да си плащат дори билет и влизат без пари на стадиона, но са с претенции. Ако клубовете откажат да им дават пари за пътувания и хореографии, веднага започват да искат промени и да чупят стадиони.

За съжаление голяма част от обществото ни е болно, ценностите са размити, критериите са занижени. В крайна сметка се въртим в омагьосан кръг и се получава притчата с кокошката и яйцето.

Какво трябва да се направи, за да се промени това?

– Вече споменах за феърплея, който трябва да бъде гарантиран от държавата. Така в клубовете ще влязат нормални хора. Хубаво е ЦСКА и Левски да са равнопоставени, горе-долу с еднакъв бюджет. Да се оправят базите. Тази на ЦСКА в Панчарево може да бъде развита по великолепен начин. Да се спре с тези селекции на килограм. Баща ми казваше: „престъпление е да взимаш десен бек и вратар, които да не са от школата“. Е, с изключение на играчи като Георги Найденов и Георги Велинов. Ние изпускаме Владо Стоянов, а взимаме някакви тъмнокожи. Собствениците са длъжни да се отнасят с нужното уважение към легенди като Паро Никодимов, Денев, Джеки, Жеков, Якимов, Димитър Пенев, а не го правят. Тези хора са капиталът на клуба. Това са големи личности, които имат място в клуба. Същото се отнася за Любо Пенев, Стоичков. От тези неща трябва да се започне. Смятам, че човек като Кирил Домусчиев можеше да направи доста неща, но за съжаление го изпуснахме.

От кога не сте ходил на мач на ЦСКА?

– От ЦСКА – Миньор 0:3. След този резултат не видях причина да ходя. Тогава ми стана болно и за ЦСКА, и за Любо Пенев. Но съм сигурен, че един ден той ще се върне, защото трябва да завърши това, което започна тогава.