10 от най-големите ретро поп-фолк хитове

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 09.10.2012

Според Уикипедия чалгата (наричана още поп-фолк или етно поп) е музикален стил, придобил популярност у нас в началото на 90-те години на 20 век и съчетаващ български, арабски, турски, гръцки и ромски мелодии, както и мотиви от фламенко. Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми, а начинът на танцуване се нарича кючек. Безспорен факт е, че поп-фолкът израсна много като жанр и в момента, като най-комерсиалния жанр в България, всичко там (в повечето случаи) се прави изключително професионално, а конкуренцията е убийствена. Не така обаче стояха нещата по време на неговата зора. Въпреки това и днес в музикалната история на страната ни остават най-емблематичните песни от този период. Ето 10 от тях.

Виж още: 10 сръбски песни, превърнали се в евъргрийни у нас 10-те най-влиятелни поп-фолк изпълнители на 2012 г.

1. Андон Събев „Камъните падат“ Тази песен, появила се на бял свят през 1988г., може да се смята за първата поп-фолк песен у нас.

2. Тони Дачева и Оркестър Кристал „Бедни и богати“ Тони Дачева е солистка на Орк. Кристал от 1987 г. до 1998 г., като през това време излизат едни от най-големите хитове във поп фолка по това време, бързо успяват да станат много популярни, а първата им видео касета достига тираж от 100 000 копия. Песента „Бедни и богати“ излиза в албума „Робина съм твоя“ през 1993 г. и е харесвана и изпълнявана по заведенията и до днес.

3. Тошко Тодоров „Радка Пиратка“ Оп-са! Един от най-големите чалга хитове от зората на фолка. Години след излизането и се появяват още няколко версии, най-известа от които е тази на Мая и Магапаса. Оп-са!

4. Володя Стоянов „Пирамиди, фараони“ Първата финансова пирамида е изградена от Джон Ло, който с неговата „Мисисипска компания” разорява Франция през 1720 г. Финансовите пирамиди, които чрез обещанията си за бързо забогатяване действат и зарибяват хора се появят в България в средата на 90-те, а войводата прави своя пробив.

5. Сашо Роман „Мой ангеле“ Сашо Роман започва да свири като тромпетист в Ку-ку бенд през 1994 г. На следващата година стартира самостоятелната си музикална кариера, продуцент на която е Слави Трифонов.

6. Иван Карачоров-Попа и Белите шишарки „Тигре, тигре“ Автор на музиката и текста е Радо Шишарката. Излиза през 1996 г. и за първи път е изпята в заведение в Паморово, по време на „мутренско“ парти.

7. Радо Шишарката „Шопската салата“ Радо Шишарката започва кариерата си като рок изпълнител, обаче стана популярен с поп-фолк изпълненията си. Песента е издадена в компилацията „No comments“, събираща музикални миксове на двама DJ-и, като музиката е от популярни гръцки песни, а текстовете са закачливи.

8. Нелина „Бял Мерцедес“ Нели Николова започва да пее във формация Фаворит през 1993 г., заедно с Еми Стамболова. Начало на самостоятелната кариера на Нелина е през 1996 г., когато излиза първият й сингъл за Пайнер.

9. Дуо Южен вятър „Батальонът се строява“ Днес в България задължителното отбиване на военна служба вече не съществува. Но във времената преди влизането на страната ни в НАТО, то беше факт и всички годни младежи, искат или не искат, бяха длъжни да отидат в строя. Песента „Батальонът се строява“ не е авторска на Южен полъх, но те имат късмета да изпеят първи. Други техни хитове са: „Плаче ми душата“ и „Как тихо капеха листата“.

10. Румяна „Две очи разплакани“ Румяна издава първия си албум още през 1991 г. През 1994 г. започва да работи с „Милена рекърдс“, с които прави най-големите си хитове. На 30 юли 1999 г. в тежка автомобилна катастрофа изпълнителката загина. За най-големия си хит „Две очи разплакани“ Румяна споделя, че е написала музика и текста на песента почти едновременно, в много тежък момент, когато е изживявала раздялата с първия си съпруг.

В.И.

Коментари

коментар(а)