Невидимият стол

2
Добави коментар
bgreal
bgreal

09 Октомври, 2012 г. – 12:09, Коментари – 2

Колко ефирна може да бъде една мебел? Свикнали сме да виждаме маси, етажерки и лампи с грациозен и ефирен дизайн, но в тази група рядко попадат столове. Нормално – основната функция на стола е да носи значителен товар, той трябва да бъде преди всичко здрав.

Британският дизайнер Jules Sturgess създаде стол, толкова иновативен и интересен, че веднага решихме да го включим в новините на Sgrada.com. Конструкцията на Marea Lounge се състои от два листа с дебелина едва 4 мм. Единият от тях оформя мястото за сядане, а другият – облегалката. Заради дебелината на листовете, погледнат отстрани, Marea е почти невидим.

Логично възниква въпросът, как е възможно толкова тънки листове да издържат теглото на възрастен човек, още повече, при положение че са закрепени един за друг под формата на конзола? Jules Sturgess отговаря, че здравината е постигната благодарение на въглеродната структура на листата, захванати помежду им със специален елемент изработен от титан.

Ефирен, но здрав – Marea Lounge е наличен в лимитирана серия, затова пък се предлага в разнообразие от десени. Какъв по-добър акцент в един модерен хол?

/ Contemporist/