Как да премахнем стриите

30
Добави коментар
velkoto
velkoto

Раждането и свалянето на килограми са две невероятни изживявания, които могат да ни се случат, но за съжаление много често те са придружавани от един доста неприятен страничен ефект – появата на стрии. Това не означава, че трябва да се примирите с тях, вече има начини да предотвратите появата им, да ги третирате и дори да се отървете от тях.

Причината за появата на тези следи по тялото е, че кожата ви е била разтегната извън предела си на еластичност. Когато това се случи, средния слой на кожата наречен дерма се разкъсва (а той спомага на кожата да запази формата си), тогава се образуват червени или лилави резки, най-често в областта на корема, гърдите и бедрата. С времето тези резки заздравяват и придобиват бял или сребрист цвят, тъй като стават като белег на кожата.

Стриите независимо дали са следствие от бременност или рязка промяна в теглото, независимо дали става въпрос за сваляне или качване на килограми, са един от най-често срещаните проблеми на кожата, тъй като над 90 процента от жените най-вероятно ще се сдобият с такива в даден етап от живота си, а и появата им е генетично предопределена.

Вероятно най-доброто, което можете да направите, за да предотвратите появата им е да осигурите оптимално ниво на хидратация на тялото си. Според експертите, ако поемате необходимото количество вода всеки ден е много по-малко вероятно да се наблюдава появата на стрии. Затова, ако приемате напитки съдържащи кофеин се старайте да компенсирате с приема на повече течности, тъй като иначе има опасност да се дехидратирате. Овлажняването на кожата също има ключово значение, за запазване на нейната еластичностт и способност да регенерира. Препоръчителна е употребата на лосиони за тяло, съдържащи какаово масло или масло от ший поне три пъти дневно, като добра идея е да използвате директно и самите масла.

Няма абсолютно сигурен начин за премахването на стриите и затова специалистите съветват да започнем борбата с тях възможно най-скоро, за да увеличим шансове за избледняването или премахването им. Когато цветът на резките стане бял, то тогава различните методи стават по-малко ефективни и много по-трудно се постигат положителни резултати.

Един от начините за борба е да се обърнете към дерматолог, който да ви предпише крем, съдържащ ретин А. Това вещество е производно на витамин А и спомага, когато стриите са на не повече от шест седмици, да се възстановят нивата на колаген и еластин в дермата. Тези два протеина спомагат за подобряването на еластичността на кожата и по този начин стрииите придобиват цвета на кожата. В случаите, когато резките са вече избледнели този метод не е толкова ефективен. Също така трябва да избягвате на всяка цена употребата на такива препарати по време на бременност и кърмене, тъй като действието им върху плода и кърмачетата не е достатъчно добре проучено.

Друг вариант е микродермабразиото, процедура при която в кожата се впръскват микро кристали, които премахват мъртвия слой тъкан и така позволяват на намиращата се отдолу здрава кожа да се развива. Макар, че микродермабразиото действа само на нивото на епидермиса, който е най-горния слой на кожата, то спомага стриите да станат по-малко забележими. Дерматолозите обикновено препоръчват да се направят между пет и дванадесет процедури като между тях се почива две седмици.

Лазерната терапия също е ефективен метод за справяне със стриите, които набира популярност в последните години. Тези процедури спомагат процеса на синтезиране на нов колаген, в областите където са се появили резки в следствие на нарушаването му. Лазерната терапия действа посредством удебеляване на кожния слой под стриите и стимулиране производството на колаген, като така те се сливат с кожата и стават почти незабележими. Този вид процедури изискват голям брой повторения и обикновено са доста скъпи.

Ако не можете да си позволите дългосрочен метод на лечение, а средствата с локално приложение не ви действат, то тогава има много лесен и бърз вариант да се справите с положението, като закупите автобронзант. Разбира се този вид продукти не решават проблема, но може да ви помогнат да повишите самочувствието си и да спрете да мислите за досадните стрии поне известно време.