Множествена склероза

5
Добави коментар
genkakirova
genkakirova

Множествена склероза – заболяване, от което страдат над 3000 души само в България. Симптомите на множествена склероза са много, но най-честите от тях са изтърпване на различни места по тялото за няколко часа или минути само, двойно виждане, несъзнателно изпускане на предмети от ръцете и много други.

Множествената склероза се установява като се направи ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) и други изследвания, които да потвърдят диагнозата множествена склероза и е задължително ако имате някой от изброените по-горе симптоми да се обърнете към невролог.

Множествената склероза протича различно при всеки. Според мен най-важното е човек да не изпадне в паника и страх и да не се затваря в себе си ако научи, че има множествена склероза.Най-лошото тогава е човек да се притеснява много и да мисли само за множествена склероза. Знам, че не е лесно човек да осъзнае че е болен от МС, но повярвайте ми това, което човек сам може да си причини от допълнително притеснение може да го доведе до много страшно състояние.Най-добре е да не се чете в интернет от различни сайтове за множествена склероза и човек колкото по-бързо осъзнае, че от него самия зависи най-вече какво ще му бъде състоянието в бъдеще, толкова по-добре. Повечето ще кажат, че това е невъзможно. Но самият аз отдавна съм спрял да си мисля какво ще става занапред и дори да търся инфомация за множествена склероза, не се шокирам от прочетеното, а се стремя да науча нещо полезно от статията или от мнението на останалите болни в даден форум. Другото важно нещо е човек да започне да спортува, доколкото му позволява състоянието. Ако сте в състояние да тичате, се стремете всеки ден да тичате или да спортувате каквото и да е, защото полезният спорт помага за подобряване на състоянието при множествена склероза. Важно е какво също така ядете и дали се наспивате достатъчно.Всяко едно занимание или хоби, което допринася за доброто настроение е полезно също.И най-важното – избягвайте стреса. При множествена склероза най-вреден според мен е стреса. Стремете се максимално да го намалите във вашето ежедневие и се опитайте да живеете спокойно.
Лечението на множествена склероза не става само с различните видове лекарства, но и с изброените по-горе неща, поне това е моето мнение, което се формира на база на тези няколко години, откакто съм болен от множествена склероза.