В името на любовта

21
Добави коментар
imagination
imagination

„Да обичаш значи да изпитваш наслада, когато гледаш, когато докосваш, когато усещаш с всичките си сетива и колкото се може по-отблизо съществото, което обичаш и те обича“ … това може би е най-точното определение за любовта, защото едва ли има по-прекрасно и окриляващо чувство от усещането за любов! Защото любовта е творец на всичко добро, възвишено, силно, топло и светло. Тя е съкровище от щастие и колкото повече даваме, толкова повече ни остава! Любовта – това е празник за душата, намерил израз в един от най-романтичните празници през вековете, този на Свети Валентин!

Легендата разказва

През 269 год. Валентин от Рим загива заради това, че е християнин, без да може да се сбогува със своята любима, дъщерята на своя тъмничар. Той оставя писмо с подпис: „Твой Валентин“. Датата е 14 февруари. Смята се обаче, че Валентин в писмото си визира любовта към божественото, най-чистата и дълбока любов, която може да съществува.

Няколко века по-късно размяната на любовни послания под формата на валентинки се превръща в традиция. На 14 февруари 494 год. папа Геласий I обявява за честване празника Свети Валентин. Днес съвременните символи на любовта са сърцето и образът на крилатия Купидон.

Свети Валентин или Трифон Зарезан?

Интересен е фактът, че Свети Валентин и Свети Трифон живеят почти по едно и също време. Те са лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт, живеят около 255 година. Твърде вероятно е двамата светци да са една и съща личност. Асоциацията между средата на февруари с любовта и плодородието датира още от древни времена. В календара на Древна Атина периодът между средата на януари и средата на февруари е известен като месец Гамелион, посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

Вълшебната целувка – олицетворение на любовта ни

Замисляли ли сте се някога, защо се целуват хората? Специалисти твърдят, че това е начин да задоволим естествения си глад за любов, близост, желанието да докоснем някой друг, да го почувстваме в ръцете си и да забравим за света около нас. Учените доказват, че когато устните на двама души се слеят, между тях протича леко електричество. От друга страна, когато те се прегръщат, нивото на различните хормони в тялото им се покачва, което предизвиква еуфория и създава реално усещане за сладост в устата … и толкова много хормони!

Научни изследвания показват, че процесът на влюбване не е само емоционално събитие. То е свързано с промяна в химичния състав на нашия организъм. Той възпроизвежда голямо количество вещевства и хормони, които по свойства наподобяват наркотичните вещества и предизвикват „привикване“. Например веществото допамин – любовното чувство е тясно свързано с този невротрансмитер. Той поражда прилив на енергия, бодрост, съсредоточено внимание и мотивация за печелене на награди.

Затова, когато си отскоро влюбен, можеш да промениш изцяло светогледа си, да будуваш цяла нощ, да гледаш изгрева, да подобриш значително спортните си достижения, да проявяваш дори безразсъдна смелост. Учени установяват, че новостите отключват производството на допамин в мозъка, който стимулира чувството на привличане. Поради тази причина един от начините любовната страст да възникне и да бъде поддържана жарка дълго време е разнообразието в интимния живот.

Но ако чувствата ни не са споделени или угаснат, то човекът изпада в силна депресия поради рязкото спадане на нивата на тези вещества и хормони в организма. В този случай, стремейки се да запълним тази липса, „хормоните на еуфорията“ ни карат да търсим нови партньори.

Фенилетиленамин – молекулата на любовта. Това е хормонът на увлечението и интереса. Фенилетиленаминът предизвиква чувства на привличане, възбуда и пълно щастие, а също така осигурява освобождаването на допамин в центровете на удоволствие. Той води до загуба на апетит, когато си влюбен. А за тези, които страдат от несподелена любов, нивата на този хормон рязко спадат и предизвикват депресия. Молекулата на любовта може да бъде открита в шоколада, кафето, чая и др..
Феромони – сексуалните сигнали, предавани чрез обонянието. Представляват полови хормони, които определят привличането между мъжа и жената. Най-високо съдържание на феромони има в потта, въпреки че те нямат аромат. На тях се дължи и любовта от пръв поглед, те се отделят най-активно при радостни преживявания. Поради тази причина търсете положителните емоции, ако искате да привлечете представител на другия пол.
Серотонин – наричат го хормон на любовта, регулира настроението. Той кара човек да се чувства щастлив, емоционално балансиран и доволен. Серотонинът е един от хормоните, който носи названието естествен наркотик. Дължи се на факта, че оргазмът води до освобождаване на допълнителна доза серотонин, който действа като антидепресант. А повечето антидепресанти целят именно да повишат нивата на серотонин в организма. Освен това той играе изключителна роля при процеса на раждане. Серотонинът намалява, когато сме на диета и на него се дължи онова особено чувство на сексапилност, което изпитваме тогава.
Окситоцин – т. нар. „cuddling hormone“, защото повишава чувството за свързаност между двама души. Окситоцинът се секретира от хипофизата. Намира се в млякото на майката, което засилва връзката между нея и бебето. Ако изпитваш силно удоволствие от това, че си в прегръдките на своя любим или ако някой държи ръката ти, то нивата на окситоцин се повишават. Този хормон намалява стреса и поддържа контакта помежду ни. Изследвания показват, че повишеното количество на окситоцин води до по-силни оргазми. Доскоро се смяташе, че окситоцинът е женски хормон, но е факт, че се отделя и при двата пола, като при жените той се отделя по-бавно, отколкото при мъжете.
Тестостерон – това е полов хормон, който подхранва сексуалното желание и агресията. Важен е за либидото и сексуалната възбуда. Хормон, който ни кара да се стремим към секса, да бъдем активната и доминираща страна. Мъже и жени, които имат ниски нива на тестостерон, обикновено се оплакват от смущения в сексуалния си живот. Ако след половия акт сме изпълнени със самочувствие, то това е тестостеронът.
Естроген – „нежността като съблазън“, този хормон кара жените да приемат мъжа и да му се отдават. Намаленото ниво на естрогени в организма води до остеопороза.
Ендорфин – сходен по химичен състав с морфина. Представлява невротрансмитер, който се свързва с опиатните рецептори в организма и успокоява болката. Той намалява стреса и повишава настроението. Ендорфинът създава чувство за еуфория, замаяност и понякога сънливост. Нивата на този хормон се повишават при нежното докосване на половинката.
Адреналин – хормон, който активира симпатиковия дял на нервната система, повишава честотота на сърдечния ритъм. Той те кара да се чувстваш така, сякаш сърцето ти ще изкочи от гърдите ти.
Вазопресин – наричат го „молекула на моногамността“. Той подобрява запаметяването, познавателните способности и концентрацията. Нивото на вазопресин се повишава при радостна възбуда, положителни емоции и движение.

Егоистично или алтруистично е любовното чувство?

Нито едното, нито другото. Любовното чувство е изцяло отрицание на егоизма, чрез любовта човек превъзмогва себе си и проявява искрена жертвоготовност. Но то не е и алтруистично, защото чувството на разбиране и предразположеността за оказване на помощ не произтичат от съзнанието за дълг. При любовта грижата за себе си и за човека до теб се превръщат в едно цяло и взаимно се подсилват. Дълбоко в себе си влюбеният човек милее до болка за другия и преживява неговите чувства като свои. Любовта е едновременно „чувство за себе си“ и „чувство за другия“.

Жорж Санд казва: „Има само едно щастие в живота – да обичаш и да бъдеш обичан“. Честит Свети Валентин!

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.