Нов начин за намиране на работа

5
Добави коментар
yApple

Търсенето на работа е дълъг и труден процес. Дневно кандидатът преглежда стотици обяви, подава документи в много компании, но единични са случаите, когато бива извикан на интервю.

Днес картината започва да се променя с навлизането на професионалните мрежи подобни на LinkedIn и българската Probook. Чрез тях вече не само вие търсите работодател, но

и той може да Ви намери.

Това, което трябва да направите, е да отделите 15 минути, за да попълните данните за вашите професионални умения, опит и квалификация. Така създали своя профил, той се превръща във вашето електронно CV.

„Probook и други мрежи с кариерна насоченост променят радикално пазара на труда в България, давайки пълна свобода на специалистите да станат активна страна в търсенето на работа. Ако преди време човек натискаше само един бутон „Кандидатстване“, и после пасивно очакваше евентуално нещо да му се случи (обаждане или имейл с покана за интервю за работа) – тоест активността в голяма степен му беше отнета, днес през октомври 2012 г. всеки, който търси работа, има възможност да се присъедини към Probook, после сам да се свърже със специалиста, от когото зависят подборите и назначенията, и в максимална степен да се изяви, за да постигне това, което търси“, казва Павел Хаджиев, старши специалист „Подбор“ в JobTiger.

Стотици са работодателите и HR директорите, които именно в LinkedIn и Probook търсят квалифицирани специалисти. Предимството за тях е, че посредством филтри, бързо могат да се отсеят най-добрите кандидатури за дадена позиция. Не се губи време за преглед на стотици автобиографии.

„Без особени усилия до работодателите достигат най-предприемчивите кандидати, които с действията и поведението си заслужават внимание. Докато специалистът по подбор, например, работи по страничен казус от работното си ежедневие, „спонтанно“ кандидат от Probook му пише или директно му се обажда, за да спечели назначението си. С едно изречение – с Probook всички сме много по-свързани на пазара на труда“, споделя Хаджиев.

Не малка част от регистриралите се компании вече са назначили служители, избрани от българската професионална мрежа. „Използвам Probook повече от година при наемането на персонал. С неговата помощ успяхме да намерим високо квалифицирани медицински сестри, невролози. Чрез търсачката успявам да се свържа с необходимите ми специалисти, които мога да поканя да кандидатстват по наша обява или да осъществя директна връзка с тях“, обяснява д-р Заприн Пепелов, управител на МБАЛ „Централ онко хоспитал“ ООД в Пловдив. „Спестява се много време тъй като директно влизам във връзка с хората, които ме интересуват без да е необходимо да преглеждам CV-та с неподходящи кандидатури“, допълва той.

Възможността работодателят да избере служител също е от полза за кандидатите – вече не те търсят работодателя, а той тях и това им помага да изберат най-подходящата за тях позиция. Другото съществено предимство е, че ако кандидатът е пропуснал да види дадена обява, то компанията, която е пуснала обява за дадена позиция, може да го открие посредством професионалните мрежи LinkedIn и Probook.

Опитайте и Вие! Регистрирайте се тук