Как да подберем подходящи цветове за презентацията си?

6
Добави коментар
nel1504
nel1504

Цветовете са много силно визуално средство. Те могат да направят вашата презентация да изглежда много по-привлекателна и да помогнат за предаване на вашето послание. Не всички цветове, обаче, си подхождат. Ако поразтърсите в интернет, може да намерите много теории и интересни факти за цветовете. В тази статия ще ви покажа как лесно и просто да подберете цветова тема за вашета презентация.

Колело на цветовете

Там, където има светлина, има и цвят. Бялата светлина съдържа всички видими цветове, разположени в спектър от червено до лилаво, точно като дагата. Колелото на цветовете представлява точно този спектър, чрез 12 основни цвята.

Тези 12 цвята се делят на първични, вторични и третични. Първичните са Червено, Синьо и Жълто. Вторичните цветове са получени чрез кобинации на първичните, а третичните чрез комбинации от вторичните. От тези 12 първични цвята се конструира основата на Колелото на цветовете. Всеки цвят, освен определения нюанс, има и стойност. Когато към основния нюанс добавим бяло или черно, цвета става по-светъл или по-тъмен. Това се нарича стойност. В колелото на цветовете, тези стойности се изобразяват с допълнителни кръгове – два външни за по-тъмните стойности и два вътрешни за по-светлите.

 

Комбиниране на цветовете

Трудно ще срещнете цвят, който е изолиран от всички останали. Цветовете вървят в някакви комбинации и се интерпретират в съответния контекст. Ефекта от цвета се определя от светлината, която отразява; цветовете, които го заобикалят и перспективата на човека, който го гледа. Няма “добри” и “лоши” цветове. По-скоро можем да кажем, че дадена част от композицията е приятна за гледане или не.
Има няколко основни комбинации от цветове, които правят избора ни по-лесен.

Едноцветна. Тази палитра съдържа тъмните, средните и светлите стойности на един цвят. Тук липсва дълбочина в цветовете, но пък имаме контраст от тъмните, средните и светлите стойности, което е добро за хубав дизайн.

 

 

Аналогична. Тя е съставена от цветове, които са близки един до друг. Палитрата съдържа силни полутонове, които създават приятна за гледане, ниско контрастна хармония. Аналогичните палитри са богати на цветове и лесни за работа.

 

 

Срещуположни. Това са цветове, които са директно един срещу друг в колелото на цветовете. Срещуположните цветове са контрастни, носители на енергия, жизненост и вълнение.

 

 

 

 

Допълнени Срещуположни. Това са цветове, които са разположени на една стъпка от единия срещуположен цвят, заедно с другия срещуположен цвят. Тяхната сила е в красотата на ниския контраст от аналогичните цветове, плюс добавения акцент от срещуположния цвят.

 

 

Как да си изберем цветова комбинация за презентацията?

Има няколко начина, по които може да подходите към този въпрос.

Изберете си цвят. Това може да е любимият ви цвят или този, който носи определената фирмена идентичност. Може да изберете цвят и по посланието, което искате да излъчите. След това подберете съответна комбинация, опирайки се на основните комбинации или като използвате инструмент за тази цел.

Подберете цвят според изображение. Изберете любимата си картинка. Добрите фотографии имат естествена хармоничност на цветовете. Може да използвате части от това изображение, като елемент във вашата презентация. Подберете основните цветове и спазвайте комбинацията. За ваше олеснение може да използвате безплатни онлайн инструменти, които могат да подберат основните цветове от изображението вместо вас. Такива инструменти са Kulr на Adobe и Colr.org

Използвайта комбинацията от фирменото лого. Ако искате да подсилите фирмената идентичност, може да използвате корпоративните цветове на вашето лого. В случай, че се затруднявате или желаете да подберете подобни цветове, които да са в синхрон, може отново да използвате Kulr или Colr.org . За целта ви е нужно да подберете изображение на вашето лого с по-голям размер.