Бягаща Пътека или Велоергометър

3
Добави коментар
oroto
oroto

Със сигурност ако сте начинаещи или пък си спомняте времето, когато бяхте такива. Говоря преди 3-4 години, че и повече.
Ако пък сте и били с мисия „На война с мазнините без повиквателна“!

То сте си задавали въпроса с кое ще отслабна повече, по-бързо или пък най-вече. Да наблегна на пътеката или пък на велоергометъра. На едното е хубаво, че си седнал и докато си педалираш може да изгледаш на „спокойствие“ някой филм.
На другото пък(бягащата пътека) освен, че е „скучно“ е и много трудно, защото отгоре на всичко си и прав през цялото време.

Почти всеки ден се сблъсквам с подобни въпроси задавани към мен във фитнес залата.
И ето, че днес на чаша кафе с обезмаслено мляко и малко захар(не е кафява) отговарям!

БЯГАЩАТА ПЪТЕКА Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, КОГАТО!

Наистина ли предпочитате бягащата пътека! Охоо!
Ако е така, то много ме зарадвахте, защото и аз съм й голям фен, а и ставам още по голям нейх фен, особено през зимния сезон.
Точно тогава в края на месец октомври, когато връщат времето на часовниците с цял час назад и определен се наспива човек, точно тогава рано сутрин в 5.30 часа си пия първото за деня кафе на бягащата пътека и се наслаждавам на прехвърчащите снежинки навън.

Дали обаче бягащата пътека е по подходяща за вас от велоергометъра е друг въпрос.
Тичането на бягаща пътека не е особено подходящо за хора с наднормено тегло поради голяма опасност от травми. Слабата мускулатура придружена с високо количество подкожни мазнини увеличава триенето в ставите и така след време може да си навлечете сериозни здравословни проблеми.

Така, че за предпочитане в самото начало(поне първия месец) дори и да не сте с наднормено тегло е бързото ходене или съвсем леко тичане, докато мускулите ви укрепнат. И не скачайте в никакъв случай на спринт, защото освен, че може да се травмирате, ще се и изморите много бързо и ще се наложи да слезете доста рано от пътеката, което ще ви демотивира.

ВЕЛОЕРГОМЕТЪРЪТ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, КОГАТО!

Велоергометър – уредът, който имитира каране на велосипед, но си стоите на едно място.
Така е наистина, но пък калориите, които изгаряте не си стоят на едно място, нали!

Ако се колебаете, какво да си купите за домашния фитнес център – пътека или велоергометър, то ще ви посъветвам да се насочите към велоергометъра, защото за разлика от бягащата пътека е много по издръжлив и вероятността от счупване е много по малка!
Изключение правят професионалните пътеки, но цената определено не е за всеки.

Велоергометърът заема малко място в къщи и е по-подходящ за начинаещи, защото докато си педалират, може да изгледат любимия си филм, а така ще изгорят и не малко калории.

Факт е обаче, че докато при тичането участват активно и коремните мускули(най-вече косите коремни мускули) , то при педалирането на велоергометъра, натоварването им е много слабо.
Без значение дали изгаряме 1000 ккалории на единия или на другия уред, мазнините започват да намалят от всички части на тялото.
А сега е време за Start! Но преди това си сипете чаша горещо кафе и любима музика!