Онлайн каталог Ресторанти Варна разказва за богатата фауна на черно море и реките в България

10
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

« КЪМ НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Онлайн каталог Ресторанти Варна разказва за богатата фауна на черно море и реките в България  
Според онлайн справочник Ресторанти Варна формирането на рибната фауна в Черно море до голяма степен отразява интересното му геологично минало.

В началото морето ни е било напълно откъснато от останалите морета и океани, в течение на времето постепенно се свързва с тях, след което отново се изолира, като този процес се повтаря няколкократно. В тази връзка е разбираем фактът, че солеността на водите в Черно море се e изменяла многократно и то в значителна степен. Онлайн каталог Ресторанти Варна добавя, че съвсем естествено, резките колебания в концентрацията на сол са оказали директно влияние върху видовия състав на черноморските риби.

 

Някои от най-старите видове са се запазили и до днес, докато през периода на последното свързване между Черно море и Световния океан преди десетина хиляди години и причиненото от него ново осоляване са възникнали условия за обогатяване на черноморската рибна фауна. Според онлайн справочник Ресторанти Варна, българското крайбрежие на Черно море е обитавано от приблизително 150 вида риби, някои от които (Alosa fallax nilotica, Euthynnus alletteratus, Echeneis naucrates и Merluccius merluccius) са установени и подробно изследвани едва през последните десетилетия.

 

Една голяма част от черноморските риби, почти една пета, са типично сладководни видове и се размножават в прилежащите реки.

Към тази група риби спадат различни представители на Шаранови и Бодлоперки. Онлайн каталог Ресторанти Варна допълва, че те понасят добре определено осоляване на водата, което им позволява да търсят допълнителна прехрана в прибрежната зона на Черно море.

 

Към групата на анадромните видове, т.е. тези, които живеят в ясно изразени морски условия, но през периода на размножаване мигрират в реките, спадат и някои есетрови и пъстървови риби. Анадромни видове могат да бъдат открити и в групата на понтийските реликти, които са около десет процента от общото видово разнообразие, както и в семействата на Селдовите и Попчетата, като например карагьоз (Аlosa pontica) или харип (Alosa caspia nordmanni).

 

Екипът на Ресторанти Варна пожелава на страстните рибари успешен улов, а на всички останали – чаша изстудена бира и подходяща гарнитура към любимата черноморска риба. Добър апетит! ­