Каква е връзката между съня и отслабването?

5
Добави коментар
ant_iv
ant_iv

Здравословният сън е много важна част в програмата за отслабване, която много хора подценяват. Когато не си доспивате, в тялото ви настъпват хормонални промени, които водят до натрупване на телесна маса. Освен това, когато не можете да заспите, обикновено прекарвате времето си въртейки се в леглото, пред телевизора или компютъра и не изразходвате никаква енергия. Учени откриват, че връзката, която съществува между съня и наднорменото тегло е много пряка. Според проведено проучване, липсата на сън води до увеличаване на хормоните, които увеличават чувството ни за глад и намаляване на хормоните, които ни карат да се чувстваме заситени. Накратко казано, когато не спим достатъчно се чувстваме по-гладни, преяждаме по-често и имаме по-малко енергия.
Специалистите препоръчват 8 часа здравословен сън на денонощие, за да се чувстваме добре. Според тях, хората, които не спят достатъчно се опитват да запълнят нуждата си от сън с консумацията на вредни храни. Често недоспалите се тъпчат с тестени изделия, мазни и сладки храни без реално да имат нужда. Децата, които имат проблеми със заспиването също са застрашени от бъдещи проблеми с килограмите.

Учени са открили, че наднорменото тегло върви ръка за ръка с недоспиването и хроничната умора. Ако от известно време спазвате стриктно диета, спортувате и се ограничавате от вредни храни, но въпреки това не постигате желаните резултати, обърнете внимание на съня си. Опитайте се да си изградите навика да лягате по-рано и да си осигурявате поне 7-8 часа здрав сън. Добре е ако можете да лягате по едно и също време, за да научите организма си да привикне към новия режим. Лягането по различно време на денонощието обърква биологичния ви часовник и това създава предпоставки за нездравословен сън.
Ако спите повече, увеличавате шансовете си за постигане на добри резултати при спазването на диети, регулирате баланса на хормони в тялото си и намалявате риска от преяждане.
Според специалисти в областта на диетологията, добрият сън играе важна роля в отслабването по две основни причини. Първата е, че хората, които не се оплакват от проблеми със съня имат повече енергия за физическа активност и упражнения. Те се чувстват бодри, отпочинали и пълни с енергия. Втората причина е, че хората, които спят повече, се чувстват пълноценни и не търсят спасение в храната. Те са по-концентрирани, по-продуктивни и вършат работата си по-добре.

Like this:

Like Зареждане…

Коментирай

Коментари